Nyheter

Liker å peke nese til makten

Paal Andre ­Grinderud er overbevist om at nei til åpent pol på julaften var et bønnesvar.

– Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen, er sikkert et flott menneske, men det er kjempegøy å peke nese til henne politisk, sier Grinderud.

Han sitter i en skinnsofa på Bristol kafé midt i Oslo sentrum. Hit går han ofte når livet butter og han trenger en kopp varm sjokolade. Hvert år pynter han også stedets juletre. Det skjer alltid tidlig i november.

– Å peke nese til noen har jeg ikke gjort siden jeg var liten, sier han og ler.

SE VIDEO: Hvert år pynter Paal Andre Grinderud juletreet på Hotel Bristol i Oslo – som et minne på den julen som «kunne ha vært».

Pleiet moren

På forsommeren bestemte han seg for å stoppe forslaget om åpent vinmonopol på julaften.

– Da jeg hørte regjeringen ville legge til rette for at polet kunne holde åpent på julaften, fikk jeg helt panikk. Jeg tenkte: Hva ville min mor gjort hvis hun kunne gå dit den 
dagen?

Forslaget opprørte Grinderud så til de grader at han ville aksjonere foran Stortinget hver dag helt til politikerne 
snudde.

I seks år levde Grinderund med en alkoholisert mor. Drikkingen tiltok da faren døde.

– Jeg pleiet henne som om hun var mitt eget barn. Hver dag. Fra jeg var 10 til 16 år. Jeg kunne legge hånden over ansiktet hennes for å kjenne om hun pustet. Jeg lagde mat til henne.

LES MER: Polet holder stengt julaften

Ble kjendis

Historien om Paal Andre Grinderuds oppvekst har berørt mange i Norge. I 1991 ble han rikskjendis da han fortalte om oppveksten sin på NRK i beste sendetid. Siden den gang har han vært talsmann for barn av alkoholikere og engasjert seg i samfunnsdebatten.

Nå er han nominert til årets Petter Dass-pris. Juryen trekker frem at Grinderud har vært «tydelig på at troen på Gud har vært avgjørende for ham i vanskelige perioder». Han har kommunisert «en tro som er preget av tillit, men som også gir rom for sinne og vanskelige spørsmål».

LES MER: Protesterer helt til Høie snur om jule-pol

‘Bønnesvar’

Under aksjonen utenfor Stortinget hendte det ofte at Grinderud satt seg ned på en benk, la ansiktet i hendene og sa til Gud: «Jeg er så irritert på deg Gud, for at disse stortingsfolkene ikke kan skjønne dette. Kan ikke du ta dem i ørene?»

– Jeg har en veldig åpen dialog med Gud. Jeg viser alle følelser overfor ham, sier Grinderud.

I nesten tre uker aksjonerte han. Først snudde KrF, så kom Venstre etter. De ville ikke lenger støtte regjeringen i spørsmålet om julepol. Dermed hadde de blåblå ikke flertall.

– Det var et stort bønnesvar. Men det rare er at jeg har opplevd bønnesvar helt siden jeg var en liten gutt. Jeg fortsatte nemlig å tro på Gud selv om mye vondt skjedde hjemme. For meg var det et mirakel at mamma ikke døde av all drikkingen.

Grinderud mener Norge forandret seg etter at han fortalte sin historie til offentligheten. Tidligere tenkte man ikke på at også alkoholikere hadde barn.

– Folk må ikke bare stå og se på en krise. Vi må handle. For meg har alltid ekte nestekjærlighet vært praktisk handling.

Motivasjonen hans har vært å få samfunnet og politikerne til å se barna som lider.

– Si at du har ti 10-åringer som har det tøft hjemme. Halvparten av dem vil som voksne kanskje havne i ett eller annet offentlig system og bli alkoholikere selv, sier Grinderud og legger til:

– Myndighetene må skjønne er at det er viktig å hjelpe disse barna tidlig. Det er ingenting som koster samfunnet så mye som ulykkelige barn.

LES MER: Grinderud skuffet over Høies juleåpne pol

Offentlig tro

– Hvorfor ønsket du å stå frem med din historie?

– Da jeg var innlagt på Modum Bad som 20-åring sa en av de ansatte til meg: «Du har det i deg.» Og det har jeg. Jeg tåler å stå i dette lyset. Hvis jeg kan hjelpe noen til å få det bedre, er det verdt det. Det er ikke noen økonomisk gevinst eller vinning i dette for meg. Jeg er bare så takknemlig for at jeg har klart dette livet, 
sier han.

– Hvordan har det vært å snakke offentlig om troen?

– Det kan være problematisk. Noen ganger blir folk litt brydd av det. Men når jeg sier det på den enkle, krystallklare måten, så dukker det ofte opp historier fra andre som også tror.

LES MER: – Jeg tror at Gud er en som vil oss godt

Hjertesyk

Telefonen til Grinderud ringer flere ganger under intervjuet. Det er Rikshospitalet. Han venter nemlig på en hjerteoperasjon som er like rundt hjørnet. Begge foreldrene hans døde av hjerteproblemer. 
De ble 49 år gamle. Selv er
han 52.

– De siste ukene har jeg reist rundt med sangeren Bodil Victoria Arnesen og holdt gratiskonserter. I begynnelsen av hver konsert har jeg lest teksten «Ingen er så trygg i fare som Guds lille barneskare».

Han strekker seg etter en serviett og tørker noen tårer.

– Dagen etter at jeg fikk ­beskjeden om hjerteoperasjonen holdt vi konsert. Jeg leste­ disse­ linjene og Bodil kom inn og sang samme tekst. Da jeg stod der tenkte jeg: Jeg er beskyttet i Guds navn. Om jeg plutselig skulle dø, har jeg levd et utrolig liv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter