Nyheter

Lege mistet jobben etter preken

Amerikansk nettsted har kåret «de syv mest antireligiøse diskrimineringene» i 2014.

Er det greit å nekte den beste avgangseleven å avslutte talen med å be om Guds velsignelse over kullet? Har bibelvers noe å gjøre på soverom i militæret – eller på fotballkamp?

Striden om religionens plass i det offentlige USA ruller videre, og nettstedet Charisma News har laget en liste over de sju «verste antireligiøse diskrimineringene» i 2014:

1. I Texas ble skoleelever i Plano skoledistrikt nektet å dele godteristenger med religiøst budskap, Jesus-penner og gratisbilletter til julespill med medelevene sine.

2. The American Humanist Association debatterte kraftig at et kors-formet minnemerke ble reist for ti år siden. Støtten var til minne om dem som kjempet i 1. verdenskrig. Stiftelsen krevde at minnestøtten skulle rives. Den ble stående.

3. Cornerstone Church søkte om tillatelse fra byen Bayview i Texas til å bygge en kirke og en skole på en tomt de allerede eide. Byen ga ikke tillatelse til dette. Ikke-religiøs aktivitet kunne derimot drives på tomten.

4. Stiftelsen for frihet fra religion (FFRF) reagerte på at heiajenter for et fotballag i Kountze, Texas, brukte bibelvers på bannere før en fotballkamp. Saken er nå i høyesterett.

5. Helsevesenet i Georgia sparket lege Eric Walsh, som er lek-pastor i en kirke, etter han holdt en «for tradisjonell» preken i en kirke. Avskjedigelsen skjedde via en melding på telefonsvareren.

6. Det er en tradisjon på videregående skole i USA at den beste eleven i klassen skal holde en tale på siste skoledag. På en skole i Brawley, California, skulle også den nest beste studenten si noen utvalgte ord. I manuset hadde hun skrevet «God bless us, everyone» som en avslutning. Dette ble for hard kost for skolen, som ba henne stryke linjen fra talen.

7. Stiftelsen for religionsfrihet i militæret i USA klaget en kadett inn for Det amerikanske luftforsvaret, etter at han hadde skrevet et bibelvers på sin private tavle på internatrommet han bodde på. Kadetten ble bedt om å fjerne bibelverset, og et kurs om religionsfrihet ble innført som en del av den militære opplæringen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kan ikke stemme

At en menighet ikke får bygge på en tomt de eier, ene og alene fordi det er en kirke de vil bygge, kan ikke være lov. Det må være andre grunner, ifølge førsteamanuensis i amerikansk historie på Universitetet i Oslo, Deborah Lynn Kitchen-Døderlein.

– I USA har de, som i Norge, en bestemt utnyttelsesgrad som regulerer hvor mye av en tomt som kan brukes. Det er grunnen til byggeforbudet. Jeg undersøkte saken og fant ut at denne tomten var regulert til eneboliger, sier Kitchen-Døderlein om sak nummer 3 på Charisma News sin verstingliste.

Heiajentene som ville bruke bibelvers på plakater kommer til å få det tøft i høyesterett, tror hun.

– Det er en komplisert sak. Skolen er ansvarlig for jentene, men det er vanskelig å si om heiajentenes budskap er et personlig eller offentlig budskap. I tillegg vil yngre heiajenter kunne si mer enn om de er voksne. Jeg tror heiajentene taper i høyesterett, sier Kitchen-Døderlein.

Det samme gjelder saken om skoleeleven som ble bedt om å stryke «God bless us, everyone» i talen sin.

Hun imøtegår også historien om legen som mistet jobben fordi han var pastor på fritiden.

– Her også sjekket jeg litt. Det var et jobbtilbud som ble trukket tilbake, etter arbeidsgiver tok en kvalitetssjekk av Eric Walsh. De fant ut at han talte mot evolusjon og mot homoseksuelle. Mannen han skulle ta over jobben til var homofil, så det ville bli problematisk å få inn en motstander av dette, sier hun.

Annerledes i Norge

Kitchen-Døderlein er opprinnelig fra USA, men har bodd i Norge mange år. Hun tror det er vanskelig for mange nordmenn å forstå religionens plass i den amerikanske kulturen.

– Religion har aldri vært en del av grunnloven i Amerika. Det er en stor forskjell fra Norge, som alltid har hatt statskirken, sier hun.

Religion er likevel mer spredt og levende enn i Norge, ifølge henne. Hun tror grupperingen som kalles Right-Wing Evangelicals eller Christian Right står bak mange av debattene om kristendommens stadig tynnere fotfeste i USA.

– De tror at Amerika står midt i en kulturell krig, der sekulære øvrigheter angriper det Right-Wing Evangelicals ser på som tradisjonelle, kristne verdier, sier Kitchen-Døderlein.

Gruppen fikk en politisk plattform etter et frieri fra det republikanske partiet. Hun tror republikanerne tok seg vann over hodet, da de klarte å huke til seg denne velgergruppen på 80-tallet.

– Det republikanske partiet regnet nok ikke med at de nye velgerne langt på vei kom til å kapre partiet. Nå er det i ferd med å splitte partiet, sier Deborah Lynn Kitchen-Døderlein.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter