Nyheter

Kristne konvertitter hetses på mottak

Nå vurderer UDI å lage egen informasjon om religionsfrihet for asylsøkere.

UDI kjenner til fem til åtte saker hvor kristne konvertitter har fått problemer i mottak.

– Det kan ikke være slik at det oppleves at det ikke er toleranse i mottakene, sier Anne Siri Rustad, direktør i region- og mottaksavdelingen i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Nå vurderer UDI å styrke informasjonen om religionsfrihet mot asylsøkere. Det kan bli aktuelt å understreke retten til fri religionsutøvelse i informasjonsprogrammet for voksne asylsøkere. Tidligere har UDI laget informasjonsfilmer om blant annet rettigheter for homoseksuelle i Norge. Det kan også bli aktuelt å lage film om religionsfrihet.

– Det er forskjellige prinsipper i forskjellige kulturer, og det kan hende det må skapes mer forståelse for det, sier Rustad.

Tiltakene vil etter planen bli iverksatt raskt.

– Det vil inngå i planene for neste år, sier Rustad, som bekrefter at saken fra Hå aktualiserer behovet for slik informasjon.

LES OGSÅ: Leter etter flere vitner etter angrep på asylsøker

Flyttet. En asylsøker er mistenkt for å ha helt kokende vann over en kristen konvertitt fra Afghanistan på Hå mottakssenter på Nærbø i slutten av august. Saken er under politietterforskning.

Konvertitten er blitt flyttet til et annet mottak. Fire andre konvertitter fra Afghanistan har flyktet fra mottaket fordi de føler seg ikke trygge der. Leder ved Hå mottakssenter kan ikke garantere at de er trygge hvis de returnerer, ifølge Dagen. De skal ha blitt tilbudt å flytte til et nytt mottak, men har takket nei, ifølge UDI.

Fem til åtte saker. UDIs regiondirektører kjenner til at det har vært mellom fem og åtte saker mens de har sittet i stillingene hvor kristne konvertitter har meldt fra om konflikter og ubehageligheter.

– Det er sjelden vi opplever det, men det er ikke ukjent, sier Rustad om problemstillingen. De fleste sakene har blitt løst ved at partene har gått i dialog etter initiativ fra ansatte på mottaket. I ett eller to av tilfellene ble saken løst ved flytting.

– Det kan enten være som føler seg utrygg eller den som ikke respekterer konvertitten som blir flyttet. Hvis det er kriminalitet knyttet til det, er det selvfølgelig politianmeldelse, sier Rustad. Hun kjenner ikke til at det har vært andre kriminelle handlinger mot kristne konvertitter ved mottakene.

Det er regionkontorene som tar stilling til en søknad om å flytte en asylsøker fra et mottak til et annet.

LES OGSÅ: Ble kristen – skoldet av kokende vann

– Nøytrale mottak. Asylmottakene er basert på religionsnøytralitet. Dette får asylsøkerne informasjon om i dag, understreker Rustad.

– Det skal være rom for religionsutøvelse og kontemplasjon på mottakene, men den skal være på individuell basis. Det skal ikke være slik at noen kommer utenfra og holder bønnesamlinger for muslimer eller gudstjenester for kristne eller andre religiøse samlinger. Det skal være nøytralt, men den enkelte skal kunne utøve sin religion. Vi forsøker å formidle det til beboerne, slik at de skal respektere hverandre. De aller fleste er veldig private om endring av religion. De færreste vil egentlig gå ut med det.

I juli i år var det 16 245 asylsøkere i mottak. De to største gruppene er fra Afghanistan og Somalia, ifølge UDI.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter