Politikk

Konvertitt giftet seg med muslim – får bli Norge

Afghanske Ali Mosavi tapte i tingretten, men fikk medhold i lagmannsretten.

Det er «noenlunde sannsynlig» at Ali Mosavi er en kristen. Det mener Borgarting lagmannsrett, som dermed kom til en annen konklusjon enn Oslo tingrett gjorde i fjor høst.

Mosavi sier til Vårt Land at han nå opplever at han blir trodd på at han er kristen.

– Dommen er enstemmig, påpeker han.

LES MER: Giftet seg med muslim, mistet oppholdstillatelsen

Giftet seg i Pakistan. Vårt Land har tidligere skrevet om Mosavi, som kom til Norge i januar 2004. Han oppga da å være 17 år. Han fikk oppholdstillatelse som konvertitt i 2008. Samme år giftet han seg i Pakistan med en afghansk kvinne som han kjente fra barndommen.

Da hun søkte om familieinnvandring, svarte UNE med å trekke tilbake Mosavis arbeids- og oppholdstillatelse. At han som kristen giftet seg med en muslimsk kvinne, gjorde at konverteringen ikke fremstod som reell, mente Utlendingsdirektorat (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE).

Mosavi gikk til sak mot UNE for å få tilbake oppholdstillatelsen, men tapte da dommen falt i oktober 2012. Dommen fra lagmannsretten, som ikke er rettskraftig ennå, er enstemmig. Likevel var det en vanskelig avgjørelse, heter det i dommen.

LES MER: Giftet seg, blir kastet ut av Norge

Samlet vurdering. «Ut fra en samlet vurdering av bevisene i saken, har lagmannsretten imidlertid kommet til at Mosavis anførsel om at han har en ekte kristen overbevisning fremstår som noenlunde sannsynlig, selv om det på visse punkter hefter tvil både ved utlendingens generelle troverdighet og konverteringens ekthet.»

Retten mener Mosavis generelle troverdighet er «svekket ved at han mest sannsynlig har gitt uriktige opplysninger om sin alder. Hans redegjørelse for forholdet til Leeza (kona, red.anm.) er også endret og supplert en rekke ganger, og forklaringene synes ved flere anledninger tilpasset andre opplysninger i saken.»

Tett kontakt med kristne. Imidlertid mener retten at Mosavis forklaring om hvorfor og hvordan han ble en kristen, er forholdsvis troverdig forklaring». I tillegg bemerkes det i dommen at «det er flere bevis som underbygger hans forklaring om at konverteringen er reell». Retten har også lagt vekt på at Mosavi over flere år har pleid tett kontakt med venner i det kristne miljøet han tilhører på Bømlo, der han bor:

«Av betydning for saken er videre at Mosavi – dersom det legges til grunn at han ikke er en reell kristen – bevisst må ha opprettholdt kontakten med Anne Lie Steinsbø, Asbjørn Gundersen og Karl Mæland m.fl. og falskelig utgitt seg for å være en kristen i en periode på over 8 år. Etter det inntrykk lagmannsretten fikk av Mosavi under ankeforhandlingen fremstår dette som mindre sannsynlig.»

– Hva er viktigst for deg – å bli trodd eller å få bli i Norge, Mosavi?

– Det viktigste for meg er å bli trodd på at jeg er en kristen, selv om begge deler er viktig med tanke på situasjonen i Afghanistan. At jeg er kristen var ikke noe jeg bare sa for å få oppholdstillatelse.

Saksomkostninger. Staten er dømt til å betale Mosavis saksomkostninger fra begge rettsinstanser. Totalbeløpet er på 350.542 kroner.

Dommen ble avsagt 26. august. Utlendingsnemnda (UNE) har én måneds ankefrist.

– UNE er ikke enig med Lagmannsretten i deres syn på saken, men vi har foreløpig ikke tatt stilling til om vi vil anke dommen, sier fungerende seksjonssjef Ingvild Bjørlin Solberg til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk