Nyheter

Kirken vil hjelpe Landinfo

Den norske kirke skal nå gi Landinfo informasjon om trosfrihet i en rekke betente land og områder.

Mellomkirkelig råd bad Landinfo oppdatere risikovurderingen for religiøs forfølgelse og konvertering i en rekke land.

– Når Mellomkirkelig råd har relevant, oppdatert og kildeforankret informasjon om forhold som er tema for Landinfos notater, setter vi pris å få tilsendt denne informasjonen, svarer Jörg Lange, leder for Landinfo.

LES MER: Usikker på UNEs forståelse av tro

Ber om tilbakemelding. Lange presiserer at det ikke er Landinfos oppgave å foreta risikovurderinger av om det er farlig å returnere asylsøkere. Den vurderingen er det Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) som gjør. Landinfo skal gi informasjon om forholdene i land som Norge får asylsøkere fra.

– Dersom Mellomkirkelig råd mener at enkelte av Landinfos publiserte produkter ikke er oppdaterte, ber vi om tilbakemelding på hvilke notater det refereres til, skriver Lange i en e-post til Vårt Land.

Det var i en uttalelse 10. mars at Mellomkirkelig råd kom med oppfordringen til Landinfo om å oppdatere risikovurderingen for religiøs forfølgelse og konversjon i land som Irak, Pakistan, Egypt, Gaza, Somalia, Sri Lanka og Nigeria.

LES MER: 'Farlig for kristne i Iran likevel'

Vil samle info. Svein Thore Kloster, rådgiver i Mellomkirkelig råd med ansvar for flyktning- og asylpolitikk, setter pris på svaret fra Landinfo. Han vil nå samle inn oppdatert informasjon om trosfrihet fra en rekke kilder og overrekke den til Landinfo.

– Sannsynligvis tar vi initiativ til et møte hvor vi drøfter informasjonen, sier Kloster.

Kirkenes Verdensråd, Det Lutherske Verdensforbund, religionsfrihetsorganisasjonen Forum 18 og Norsk Misjons i Østs kildenettverk kan være naturlig å ta kontakt med, opplyser Kloster.

Mellomkirkelig Råd har flere ganger tidligere vært i møte med UDI og UNE, men det er første gang de har kontakt med Landinfo.

– Hva kan dere oppnå?

– Etter et tidligere møte med UNE, oppnådde vi endringer i deres praksisnotat om religion. Tidligere het det i praksisnotatet at de kunne returnere konvertitter til et land der deres religion ikke var lovlig i offentligheten fordi religionen var privatsak. Vi uttalte i 2008 at dette var et brudd med religionsfriheten, som innebærer rett til å praktisere sin tro både privat og offentlig. Så kan vi stille spørsmål om de også endra praksis.

Seminar om tro. I 2009 stod Mellomkirkelig råd bak rapporten «I god tro», sammen med Norsk Misjon i Øst, NOAS og Norges Kristne Råd. Rapporten ble skrevet av advokat Thom Arne Hellerslia og vurderte norske utlendingsmyndigheters behandling av asylsøknader fra konvertitter.

– Etterpå hadde Hellerslia et seminar for saksbehandlere i UDI og UNE, sier Kloster.

Han opplyser at Mellomkirkelig Råd også har fremmet kritikk til UNE for at de legger vekt på kunnskapsspørsmål når de skal vurdere om en konvertering er reell.

– Forvaltningen er åpen for korrektiv utenfra, sier Kloster.

Vårt Land har i en rekke saker satt søkelys på UNEs behandling av asylsøknader iranske konvertitter. Landinfos notat om konvertitter i Iran fra 2009 opplyste at det ikke var farlig å være kristen så lenge man lot religionen være privat. 1. mars kom publiserte de et nytt notat hvor de rapporterte om omfattende overgrep mot kristne, inkludert razziaer av menigheter, arrestasjoner, tortur og fare for dødsstraff for frafall fra islam.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter