ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Kirken mildere til askespredning

Stadig flere nordmenn ønsker askespredning på fjellet eller i havet – i stedet for gravlegging.

ANNONSE
ANNONSE
Tro & Kirke

Nå kan kirkens holdning til fenomenet bli myket opp.

– Jeg finner det vanskelig å fastholde et restriktivt syn på askespredning, sa Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, da Kirkerådet tirsdag drøftet hvordan kirken skal forholde seg til fenomenet askespredning.

Forbud. Fram til 1997 var det i Norge forbud mot askespredning, og Den norske kirke hadde sterke innvendinger mot at det ble åpnet for denne skikken. Den gang ble ordningen i hovedsak ansett som en hinduistisk og ikke-kristen gravferdsform.

I 1994 stemplet biskopene og Kirkemøtet askespredning som «ukristelig». Nå er det bare et mindretall av biskopene – Erling Pettersen, Halvor Nordhaug og Ingeborg Midttømme - som står fast ved at« gravferd med askespreding bryter med den kristne skapertroen og oppstandelsestroen».

Askespredning

  • Askespredning betyr å spre asken som er blitt igjen etter at en person er blitt kremert. Askespredning er et alternativ til gravlegging, og blir som hovedregel kun tillatt på åpent hav og i høyfjellet.
  • Fylkesmannen kan etter søknad gi tillatelse til at den som skal sørge for vedkommendes gravferd sprer asken for vinden. Tillatelse kan også gis etter vedkommendes død når det godtgjøres at avdøde ønsket askespredning.
  • I gravferdsloven som gjelder fram til 31. desember 2011 heter det at det ved askespredning ikke kan kreves kirkelig medvirkning. Denne bestemmelsen er opphevet i den nye loven som trer i kraft 1. januar 2012.
  • Kirkemøtet i april skal derfor foreta endringer i Alminnelige bestemmelser som regulerer kirkens eventuelle medvirkning ved askespredning.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer