Nyheter

Kirken mildere til askespredning

Stadig flere nordmenn ønsker askespredning på fjellet eller i havet – i stedet for gravlegging.

Nå kan kirkens holdning til fenomenet bli myket opp.

– Jeg finner det vanskelig å fastholde et restriktivt syn på askespredning, sa Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, da Kirkerådet tirsdag drøftet hvordan kirken skal forholde seg til fenomenet askespredning.

Forbud. Fram til 1997 var det i Norge forbud mot askespredning, og Den norske kirke hadde sterke innvendinger mot at det ble åpnet for denne skikken. Den gang ble ordningen i hovedsak ansett som en hinduistisk og ikke-kristen gravferdsform.

I 1994 stemplet biskopene og Kirkemøtet askespredning som «ukristelig». Nå er det bare et mindretall av biskopene – Erling Pettersen, Halvor Nordhaug og Ingeborg Midttømme - som står fast ved at« gravferd med askespreding bryter med den kristne skapertroen og oppstandelsestroen».

Helge Klingberg, fungerende kirkegårdskonsulent i Kirkedepartementet, sier til Vårt Land at det fra null registrerte tilfeller av askespredning i 1997 har vært en jevn økning fra år til år.

208 i fjor. I 2010 ble det registrert 208 tilfeller av askespredning, og flest i Oslo og Akershus, opplyser Klingberg.

Hos fylkesmannen i Oslo og Akershus får vi opplyst at de hittil i år har mottatt 91 søknader. Omlag en tredel av dem er forhåndssøknader fra mennesker som ønsker at deres aske skal spres etter deres død. I fjor var det bare én søknad som ble avvist av fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Det kirkelige flertallet er endret siden 1994, da det var stor enighet om at askespredning er ukristelig. Men jeg tror ingen egentlig ønsker at askespredning skal bli veldig vanlig, sa saksordfører Kjartan Bergslid på Kirkerådets møte.

Ikke tungtveiende. Flertallet i en kirkelig høring kan ikke se at det er tungtveiende teologiske grunner til å nekte kirkelig seremoni om den avdøde eller de pårørende skulle ønske askespredning etterpå. Likevel er det svært mange kirkelige røster som istemmer biskop Per Oskar Kjølaas når han skriver at «askespredning er ikke ønskelig».

Delte meninger. I det valgte kirkerådet er det, som i den kirkelige høringen, svært delte meninger om hvordan kirken skal forholde seg til fenomenet askespredning.

Men høringen viser at de fleste høringsinstansene nå er langt mer åpne for kirkelig medvirkning ved askespredning etter kirkelig gravferd enn Kirkemøtet var i 1994. Flertallet av høringsinstansene setter klart skille mellom medvirkning ved selve gravferden og medvirkning ved askespredningen, og mange vil at prester skal ha reservasjonsrett mot medvirkning.

Før saken kommer til behandling på Kirkemøtet i april 2012, sendes ballen over til Bispemøtet for teologisk prøving.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter