Den norske kirke bryter nå tausheten i spørsmålet om fastlegers rett til å nekte å henvise kvinner til abort. Begge de øverste lederne i kirken støtter legenes samvittighetsfrihet.

Kirkens oppgave. Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, beklager at kirken ikke har vært ute med sin støtte tidligere.

– Vi må ta til etterretning at det finnes en lov om fri abort her i landet. Men uavhengig av hva vi måtte mene om legenes standpunkt i abortsaken, er det kirkens oppgave å kjempe for samvittighetsfrihet og religionsfrihet, sier han til Vårt Land.

LES OGSÅ: – Reservasjonslegene vinner neppe frem

Dilemma. Den norske kirkes ledende biskop sier at det i et land «med et svært godt utviklet helsevesen» må finnes praktiske løsninger på dilemmaet mellom enkelte legers overbevisning og pasientenes krav på lovfestet rett til behandling.

– Samvittighetstvang er ikke løsningen, sier preses Helga Haugland Byfuglien til Vårt Land.

Frykt. Debatten om fastlegers samvittighetsfrihet har rast i tre uker. I mandagens Vårt Land går flere aktive kirkefolk ut med etterlysning av kirkens stemme i debatten. Lindø tar selvkritikk på tausheten.

LES OGSÅ: KrF: Stoltenberg villeder om reservasjonsretten

– Jeg tror vi skal være ærlige og si at det finnes en frykt i kirken for å si noe galt i slike komplekse problemstillinger. Og denne frykten kan fort føre til passivitet, framholder Lindø.

LES OGSÅ: Samvittighetsleger gir ikke opp kampen

 

Les mer om saken i papirutgaven mandag.