Nyheter

Katolsk bråstopp i nord

Den katolske «visebiskopen» i Nord-Norge har gått fra stillingen på dagen. Årsak: Samarbeidsproblemer med biskop Berislav Grgić.

– Jeg kan ikke være biskopens stedfortreder eller ansvarlig for bispedømmets økonomi når jeg ikke har 100 prosent tillit fra ham, sier Sigurd Markussen.

2. september 2014 tiltrådte han som biskop Grgićs generalvikar og 1. november som økonom i Tromsø stift. For to dager siden sa han stopp.

– Ikke spontant

– Hvorfor slutter du med umiddelbar virkning som biskop Berislav Grgićs nærmeste medarbeider i Tromsø stift?

– Jeg ble hentet til Tromsø for å hjelpe kirken i Nord-Norge som har vært i en problematisk situasjon en stund. Både jeg og min forgjenger som bispedømmets økonom, har hatt samarbeidsproblemer med biskopen. Jeg har ikke sluttet i affekt etter en enkelt hendelse. Dette er ingen spontanreaksjon, men jeg var kommet til et punkt da jeg ikke lenger kunne fortsette som biskopens stedfortreder og økonomi­ansvarlig, svarer Sigurd Markussen.

LES OGSÅ: Flyktningen er blitt biskop

Han er prest i Oslo katolske ­bispedømme, men har vært utlånt av sin biskop, Bernt Eidsvig, til bispedømmet som omfatter de tre nordligste fylkene i Norge.

– Når biskop Grgić ikke ønsker min tjeneste lenger, er det naturlig for meg å returnere til mitt bispedømme. Her vil jeg gå inn i en ny tjeneste der min biskop, Eidsvig, ønsker å bruke meg, sier Markussen.

Han har de siste årene vært en høyt profilert katolsk prest.

– Ingen kommentar

Verken Markussen eller biskop Berislav Grgićs ønsker å kommentere bakgrunnen for fratredelsen. I en uttalelse på Den katolske kirkes hjemmeside skriver biskop Grgić at han 22. januar 2015 har ­«akseptert pastor ­Sigurd Markussens frasigelse og har løst ham fra alle hans verv i Tromsø stift».

– Jeg kan ikke kommentere mer nå, sier biskopen til Vårt Land.

Lokalavisen i Tromsø skriver at «Markussen går langt i å antyde at Grgić ikke er en enkel mann å samarbeide med».

– Det har vært samarbeidsproblemer i Tromsø før og da var det også en som reiste, så overtok jeg og det har ikke blitt bedre, sier Markussen.

Hans forgjenger som økonom i Tromsø stift, Torbjørn Olsen, bekrefter overfor Vårt Land at «det var en del vanskeligheter mellom meg og biskopen».

LES OGSÅ: Til Norge som flyktning, blir nå biskop

Ikke overrasket

– Er du overrasket over at Markussen slutter under tre måneder etter at han tiltrådte?

– Jeg er ikke overrasket over at han slutter, men det er overraskende at dette skjer så raskt, svarer Olsen.

Han var Den katolske kirkes fungerende biskop i Nord-Norge i to og et halvt år, fra Gerhard Goebels død i 2009 til Grgić tiltrådte i 2009. Siden fortsatte Olsen som stiftets økonom.

Både Olsen og Markussen forteller om en meget sterk vekst i Den katolske kirkes virksomhet i nord.

Enorm vekst

– Da jeg overtok som fungerende biskop i Tromsø stift i 2006 var det 1.800 registrerte katolikker. Nå er det bortimot 7.000. Veksten skyldes enorm tilflytning fra katolske land. Og stiftet er geografisk veldig stort, faktisk fire ganger så stort som Sveits, forteller Torbjørn Olsen.

I Tromsø stift er det 12 ansatte prester, 13 kirker og 7 menigheter.

– Men stiftets administrasjon i Tromsø er veldig liten. Det er veldig mye å holde orden på for et meget lite antall mennesker – faktisk bare biskopen, en kontormedarbeider og i de siste månedene altså Markussen i en kombinert stilling som generalvikar og økonom, sier Olsen.

Kroaten Berislav Grgić kom til Norge for 18 år siden. Storparten av tiden siden har han vært prest og biskop her i landet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter