Nyheter

KA: 100 kroner timen er for lite

Kritisk til forslaget om at menigheter kan betale tiggere 100 kroner timen for småjobber.

– Dette er grov underbetaling, sier direktør Marit Halvorsen Hougsnæs i KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon.

Alternativ. En arbeidsgruppe i Oslo bispedømme har foreslått at menigheter og kirkelig ansatte bør tilby tiggere fra romfolket småjobber framfor å gi dem penger. I et brev som ble sendt til alle bispedømmets menigheter blir det anbefalt å betale 100 kroner pr. time for slike jobber. Dette reagerer Marit Halvorsen Hougsnæs på.

– De menighetsrådene som er medlem av KA har rett og slett ikke lov til å betale noen så elendig. De er forpliktet til å følge tarifflønn. Både fagorganiserte og ikke-organiserte skal betales etter den samme tariffen, sier hun.

Minstelønn. – Hva betyr det? Hvor mye bør menighetene betale romtiggere som jobber for dem?

– Minstelønnen ligger et sted mellom 125 og 130 kroner for voksne arbeidstakere. Noen av disse har i tillegg arbeidserfaring som vil vi dem rett til høyere lønn.

– Blir det ikke noe byråkratisk hvis en menighet eller kirkelig ansatt må slå opp i avtaleverket for å finne riktig lønnsnivå for en person som man vil hjelpe med en liten jobb?

– Jeg kan ikke se at det er mer byråkratisk å betale 130 kroner enn 100 kroner timen. Det er veldig enkelt å finne ut hva som er riktig lønnsnivå. Det kan ikke være slik at noen blir underbetalt fordi de tilhører romfolket.

Sosial dumping. – Er det ikke en fare for at KA med dette framstøtet hindrer at menigheter gir lønnet arbeid til romtiggere?

– Prinsippet om å gi folk arbeid støtter jeg fullt ut. Jeg synes tanken er glimrende. Vårt anliggende er bare å få fram at vi ikke må komme i en situasjon der kirken underbetaler. Hvis det skjer, kan Kirken bli beskyldt for sosial dumping, og det kan vi ikke være bekjent av, sier Marit Halvorsen Hougsnæs, som opplyser at KA har formidlet sitt anliggende til Oslo bispedømme.

– Det ligger ingen konflikt i dette. Vi har bare gjort arbeidsgruppen oppmerksom på hvilke avtaler som gjelder i arbeidslivet, og bedt menighetene om å følge disse, sier KA-direktøren.

Arbeidsrettslig. Biskop Ole Chr. Kvarme frontet saken om å gi romfolk småjobber framfor almisser. Han hopper ikke akkurat i taket over anmodningen fra Marit Halvorsen Hougsnæs.

– Det KA kommer med er knyttet til de rent arbeidsrettslige forhold. Det er greit nok, men i møte med tiggere er det også andre forhold som kommer inn. Dette handler om verdighet og respekt i forhold mellom mennesker. For oss var det dette som var hovedanliggende. Men samtidig skal vi selvsagt forsøke å forholde oss til de retningslinjer og de tariffavtalene som gjelder, sier biskop Ole Chr. Kvarme i Oslo.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter