Nyheter

Islamsk-kristen front mot ekstremisme

Muslimer og kristne i Norge har gått sammen om å definere religiøs ekstremisme.

Nå presenterer muslimske og kristne ledere omforente råd om hvordan ekstremisme i alle former kan bekjempes.

Tirsdag formiddag la Mellomkirkelig råd for Den norske kirke og Islamsk Råd Norge fram en fellesuttalelse mot religiøs ekstremisme.

– Dette er ment som en verktøykasse for alle som ønsker å stå imot religiøs ekstremisme. Sammen har vi definert kjennetegn og kommer med konkrete oppfordringer til hva som bør gjøres, sier Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.

Sammen med Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, presenterte hun fellesuttalelsen i Oslo.

– Vi ønsker å hjelpe alle som vil kjempe mot ekstremisme til å ikke bare peke mot de store eksemplene, men ta en titt rundt seg, identifisere ekstremismen i egne rekker og gjøre noe med den, sier Hagen Agøy.

Enighet. – Vi har hatt et godt samarbeid, der vi er grunnleggende enig om hovedlinjene. Religiøs ekstremisme er i strid med våre religioners lære, spesielt med tanke på menneskets grunnleggende verdi og rettigheter. Ønsket om å tvinge sin oppfatning på andre, bryter fundamentalt med det ansvar og den rett vi tror Gud har gitt alle mennesker til å gjøre sine egne valg, sier Hagen Agøy.

22. juli. Diskusjonene om dette har blant annet vært knyttet til ordlyden i teksten og til hvilke eksempler som skal trekkes fram. Fellesuttalelsen refererer både til terrorhandlingene 11. september 2001 og i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

– Samtidig er det minst like viktig å identifisere og jobbe imot ekstremismen i egne rekker og i lokale sammenhenger. I flere miljøer foregår det for eksempel legitimering av vold og diskriminering med henvisning til religion, sier Hagen Agøy.

Vil ha debatt. Mellomkirkelig råd og Islamsk Råd håper med sin uttalelse å stimulere til offentlig debatt om religiøs ekstremisme og hvor grensene går. De mener blant annet at å ha et inderlig og sterkt engasjement for sin tro ikke har noe med ekstremisme å gjøre, så lenge andres menneskeverd og rettigheter respekteres.

I det videre arbeidet håper de fellesuttalelsen bidrar til å identifisere religiøs ekstremisme på et så tidlig stadium som mulig. Mellomkirkelig råd og Islamsk Råd vil i den sammenheng tilby bistand til menigheter og moskeer.

DELTA I DEBATTEN: Les hele fellesuttalelsen og diskuter den på verdidebatt.no

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Nyheter