Nyheter

Gebremichael får trolig bli i Norge

UDI lemper på kravet om at religiøse ledere må ha mastergrad.

Den etiopisk-ortodokse presten fader Abraham Gebremichael er optimistisk etter at Utlendingsdirektoratet (UDI) har lempet på utdanningskravene når kirkesamfunnet selv ikke krever utdanningen.

– Han har fått nytt håp. Men det er slitsomt å ikke vite om man får bli, sier menighetens juridiske forstander Hirut Worku.

I sommer skrev Vårt Land om den etiopisk-ortodokse presten Abraham Gebremichael. Han fikk avslag på søknaden om oppholdstillatelse, fordi han ikke har lang nok utdanning.

– Jeg er bekymret for menighetens fremtid. Det blir umulig å praktisere vår tradisjonelle religion etter at jeg reiser, sa Gebremichael til Vårt Land da han i juli hadde fått beskjed om at han ble utvist fra Norge.

Utdanning. UDI har tidligere krevd at prester og religiøse ledere skal ha mastergrad for å få opphold. Fra november 2011 kom det et unntak i loven. Opphold kan gis dersom trossamfunnet dokumenterer at det ikke er sedvane at deres religiøse ledere må ha mastergrad.

Gebremichaels advokat, Knut Olaf Eldhuset, opplyser til avisen Dagen at det er sendt omgjøringsbegjæring til UNE, men at de ennå ikke har hørt noe.

– Vi har ikke fått et nytt vedtak ennå. Advokat Eldhuset sier at vi snart får svar, forteller Worku.

Den etiopisk-ortodokse kirken stiller ikke noe krav om masterutdanning til sine prester. Gebremichael har fungert som prest i Den Etiopisk-ortodokse kirke i Oslo siden 2006.

Sårt tiltrengt. Fra hjemlandet har han flere års presteerfaring og en bachelor i teologi. Før han kom, hadde menigheten hatt vansker med å få tak i en egnet prest.

– Vi trenger en prest som Fader Abraham. Dette er katastrofalt for menigheten vår, sa Worku i sommer om utvisningsvedtaket.

Etter at saken stod på trykk, og Norges Kristne Råd hadde kontaktet UDI, ble saken satt på vent.

Forbedring. Generalsekretær Ørnulf Steen i Norges Kristne Råd mente lovverket gikk på religionsfriheten løs. Han er derfor glad for at UDI har handlet raskt, og at de har lyttet til innspill.

– Vi hadde møte med UDI i fjor høst, og de gav oss informasjon om arbeidet med nye retningslinjer. Regelverket er nå betydelig bedret, og slik jeg kan forstå vil Gebremichael få opphold nå, sier Steen til Dagen.

– Det var helt nødvendig å gjøre endringer, både når det gjelder kompetansekravet og til lønnskravet. Vi er veldig glad for at UDI lyttet til innspillene vi kom med, understreker han.

Opplæring i tempelet. Kravet om lønn er også endret fra november 2011. Det betyr at munker med fattigdomsløfte ikke lenger påtvinges minimumsinntekter. Arbeidsgiver må da garantere for kost og losji.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter