Religion

Forskere: – Kristne er dummere enn ateister

Mener smarte mennesker velger bort Gud. – Jeg blir målløs om dette skulle stemme, sier kristen fysikkprofessor.

Smarte mennesker tror ikke på Gud, om vi skal stole på konklusjonen i fersk forskning fra Universitetet i Rochester i USA. Miron Zuckerman og to kolleger ved universitetet har systematisk gått gjennom 63 ulike studier av forholdet mellom religion og intelligens i perioden 1928-2012.

I 53 av de 63 artiklene som ble analysert fant forskerne ut at det var en negativ sammenheng mellom religion og analytisk intelligens. Det vil med andre ord si at smarte mennesker var lite religiøse, mens de religiøse oftere var uintelligente. Det skriver blant annet Nettavisen, som først omtalte saken i Norge.

Forskningsartikkelen får Øyvind Grøn, professor II i teoretisk fysikk ved Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus til å reagere. Han er selv kristen og mener at mange av de mest intelligente menneskene han kjenner er kristne.

– Det ville ikke forbause meg om det er ateister som har står bak den forskningen du skisserer, sier Grøn og ler.

Upresist. Den anerkjente professoren har nemlig opplevd noe helt annet gjennom sin karriere.

– Kristendommen tiltrekker seg i aller høyeste grad, nysgjerrige, intelligente og åpne mennesker.

Grøn understreker at han ikke har lest Zuckermans artikkel, men er sterkt kritisk.

– Det du presenterer er uhyre upresist. I tillegg bygger artikkelen på tall helt tilbake til 1928. Det har skjedd en enorm forandring siden da, spesielt med tanke på åpenhet. I dag er det akseptert å være åpen for kristen tro i akademiske miljøer, sier han og legger til:

– Men dersom det skulle være noe i dette resultatet blir jeg helt målløs. Jeg har vanskelig for å se mekanismene de peker på, sier han.

I tillegg peker han på noen åpenbare svakheter ved undersøkelsen. Han mener det er uvisst om studien er representativ for Norske kristne, siden mer enn 87 prosent av deltakerne i de ulike studiene var fra USA, Canada eller Storbritannia. Forskerne har også definert intelligens kun som analytisk intelligens, men tar ikke hensyn til kreativ eller emosjonell intelligens.

Appellerer til hjertet. Zuckerman og de andre amerikanske forskerne har ulike forslag til forklaringer på tallene. Den mest kjente forklaringen er kanskje at intelligente mennesker ikke aksepterer påstander som ikke kan bevises og testes empirisk.

Bjørn Are Davidsen, blogger og forfatter av boken Eksisterer Gud?, understreker at rapporten kun gir en statistisk sammenheng, og ingen årsakssammenheng. Det vil si at man ikke kan hevde at lav intelligens fører til religiøs tro.

Han mener det likevel kan være fire forklaringer på hvorfor ateistene ofte er litt mer intelligente:

* Kristen forkynnelse har appellert mest til hjertet, følelser og opplevelser.

* Kristen praksis har appellert mer til svake og forsømte grupper enn sterke og vellykkede.

* Mytene om kirkens kamp mot naturvitenskap og kunnskap har ikke økt dens appell hos intelligente.

* Å bytte standpunkt krever selvstendighet og dermed muligens intelligens.

Kristne i Mensa. I et flertall av studiene fant forskerne at folk med høy IQ gjerne valgte bort religion, mens religiøse personer hadde lav score på intelligenstester.

I organisasjonen Mensa får Norges mest intelligente personer faglige og sosiale tilbud. Sindre Stang, pressekontakt i Mensa Norge, forteller at de har flere religiøse blant sine 1.200 medlemmer, som alle har IQ på 131 eller høyere.

– Her har vi alle typer mennesker. Også kristne, sier Stang og legger til at de ikke sitter på data over hvor mange troende og ikke-troende som er medlemmer.

– Men tro er et personlig valg som egentlig ikke bør ha noe med intelligens å gjøre, sier Stang.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion