Nyheter

Feiret med vafler og oppblåst katedral

Tusener av mennesker kjente på vaffellukten at det var Sjømannskirken som lagde livet på Festplassen i Bergen.

20.000 vaffelhjerter ble servert til forbipasserende som fikk bli med på Sjømannskirkens feiring av seg selv lørdag formiddag, i byen der Sjømannskirken ble etablert for 150 år siden.

Og i gummikatedralen som ble pumpet opp for anledningen, samlet mange mennesker for en stille stund: lystenning, meditativ musikk og en prat med sjømannspresten.

Den festglade Sjømannskirken feiret seg selv og sine 150 år tre dager til ende denne langhelgen.

Søndag kom kong ­Harald, Sjømannskirkens høye bes­kytter, til Bergen for å delta i organisasjonens jubileums­markering.

For folk flest. Men lørdag formiddag ville «kjerka» – en av Kristen-Norges mest folkelige og populære størrelser – invitere folk flest inn i festen.

– Vi vil være synlige og lage folkefest for hele byen, forklarer kommunikasjonssjef Linn Mevold Skogheim.

Hele staben av ansatte – hjemme­ og i mange utland – stilte opp til dugnad og for å skape feststemning. Og dele­g­atene som fra torsdag var på ­generalforsamling og diskuterte fortid og fremtid for organisasjonen som de siste måne­dene har opplevd i uvanlig kraftig storm, var utfordret til å steke vafler og profilere ­jubilanten.

Nytenking. Kommunikasjonssjefen mener «Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet», som er organisasjonens offisielle navn – har lang tradisjon for å tenke nytt. Éndags-importen fra Belgia, en oppblåsbar katedral, var ett ­utslag av nytenkningen.

Presentasjonen av Norges ­første mopedkirke var et ­annet, og enda mer relevant:

Mopedkirken. – Vi i Sjømannskirken i Pattaya drar til Bangkok hver fredag. Da ruller vi ut moped­kirken for å møte unge norske­ backpackere og andre skandinaver i Khao San Road. Det er oppsøkende virksomhet, det! bemerker Hans ­ Kristian Havgar.

Han er diakon i Sjømannskirken i den thailandske ­badebyen, og den mest erfarne moped­kirke-sjåføren på Festplassen i Bergen lørdag.

I anledning Sjømannskirkens 150-årsjubileum er det laget en mindre modell av mopedkirken som benyttes i Bangkok.

– Både mopedkirken og blås-opp-katedralen kan stå som symbol på Sjømannskirkens ­ønske om å være utadrettede, fleksible – og til stede der folk er, sier Havgar.

Historisk utstilling. Etter den utadrettede jubileumsmarkeringen på Festplassen i Bergen, ble mopedkirken transportert til Bergens Sjøfartsmuseum. Der skal den stå ved inngangen, så lenge den historiske utstillingen «Et hjem ute – Sjømannskirken 150 år» vises.

Det var kong Harald som foretok åpningen av denne ­utstillingen, i forbindelse med kirkekaffen som ble servert i det maritime museet søndag formiddag.

Før det hadde kongen og venner av Sjømannskirken vært samlet til jubileums­guds­tjeneste i Johanneskirken i ­Bergen ­sentrum.

Stiftsbyene. Men det var ikke bare der det var jubi­l­eumsgudstjeneste denne søndagen: I domkirker i de ti ­andre stiftsbyene rundt i Norge­ ble de 150 år markert – med ­tydelige innslag av sjømannskirke-kultur og sjømannskirke-­medarbeidere.

Men hovedmarkeringen foregikk altså i byen der det ­hele ­begynte – den aller siste dagen­ i august 1864. I Bergen har ­Sjømannskirken denne helgen også arrangert jubileumskonsert på Ole Bull Scene og festmiddag i Håkonshallen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter