Nyheter

‘Fasten skal røske’

– Å gå uten mat trenger ikke være en påkjenning. For mange kan det være tøffere å besøke et menneske som trenger deg eller skvære opp med noen, sier nonnen Katarina Pajchel.

– Denne er kjempegod!

Katarina Pajchel har akkurat fått en smakebit av dagens linsesuppe på storkjøkkenet i det katolske klosteret Katarinahjemmet på Majorstuen i Oslo. Pajchel er nonne og fysiker, og selv om hun er glad i hjemmelaget suppe er det ikke nødvendigvis på matfronten hun bør sette inn støtet under fasten.

– Fasten dreier seg om å ta tak i noe i en selv som virkelig røsker. Å gå uten mat en dag trenger ikke være en påkjenning. For mange kan det være vanskeligere å besøke et menneske som trenger deg eller skvære opp med noen som du har noe uoppgjort med.

BILDSERIE: [http://www.vl.no/bildeserier/album202661.zrm Dette faster de fra]

Rik tradisjon. Neste uke starter fastetiden i alle de store kirkesamfunnene. I 40 dager skal kristne forberede seg til påsken og Jesu oppstandelse fra de døde. Det gjøres med faste, bønn og almisse, ifølge katolsk tradisjon. Men det er ingen plikt som i ortodoks tradisjon.

– Kanskje er det derfor den kristne faste ikke er like utbredt blant katolikker og lutheranere. Vi hører mye om ramadan blant muslimer og faste når det gjelder slanking. Men også kristne har en rik fastetradisjon, og jeg tror stadig flere er i ferd med å oppdage den.

Solidaritet. Mens faste som slankekur er selvsentrert, er den kristne faste det motsatte, påpeker Pajchel.

– Den handler om å vende blikket utover: Mot andre mennesker og Gud. Jeg skal ikke avstå fra godteri bare for å spare noen kalorier, men for eksempel også la pengene jeg får til gode gå til et godt formål, og gjerne gi mer. Dette gjør vi i solidaritet med dem som lider, og vi gjør det for å minnes Kristi lidelser, sier hun.

Fasten handler likevel ikke om å plage seg selv, enten det gjøres gjennom mat eller ta tak i andre svake sider ved seg, ifølge nonnen.

– Barmhjertighet er fastens hovedinnhold. Vi skal søke etter svar på: Hva er det som er viktig? Hva er det som egentlig teller? Vi skal få et realistisk syn på oss selv.

Et holdepunkt. Fasten kan også være en anledning til å få kristenlivet på rett kjøl igjen.

– For mange kan forholdet til Gud i perioder oppleves som et ørkenliv. Det kan være både tørt og dødt. Men ved å ta utgangspunkt i dette rent konkrete – fasten – har man fått et holdepunkt. Gjennom fastetiden ledes vi gjennom ørkenen, akkurat som israelittene som ble ført ut av Egypt. De fikk en ny pakt, som igjen ble fornyet gjennom Kristus, og som vi i dag feirer påskedag. I fastetiden blir vi ført fra død til liv.

– Hva om man mislykkes med fasten?

– Fristelser trenger ikke å være negativt. De såkalte nederlagene er der vi lærer ydmykhet, men også får barmhjertighet med oss selv og andre. Kanskje er vi mindre kritiske til andre når vi vet hvor lite vi selv klarer? For nettopp der vi «mislykkes» og må be om hjelp, fungerer fastetiden. Den er en forberedelse til den største hjelp Gud har gitt oss: Nemlig frelse og tilgivelse.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter