Nyheter

Brende lover å holde forfulgte kristne høyt på agendaen

Utenriksministeren talte torsdag kveld til rundt 500 som gikk i Fakkeltog for forfulgte i Oslo.

– Jeg deler deres bekymring for mennesker som blir forfulgt og diskriminert på grunn av sin tro. Og jeg er glad for at dere utfordrer meg. Jeg vil prioritere disse spørsmålene sammen med mine medarbeidere i Utenriksdepartementet, sa Brende i sin appell til deltakerne i fakkeltoget.

Solidaritet. For syvende året på rad tenner nordmenn fakler og går i tog i solidaritet med forfulgte kristne.

– I år skal vi sette søkelys på det som skjer i tre land: Nord-Korea, Pakistan og Iran, sier Ed Brown, Stefanusalliansens seniorrådgiver for menneskerettighetsspørsmål.

– Det er ingen tvil om at religionsfriheten brytes regelmessig i disse landene, og at situasjonen for de kristne er vanskelig, sa Børge Brende.

Fakkeltoget i hovedstaden begynte ved domkirken og endte opp ved 7. juni-plassen utenfor Utenriksdepartementet.

I år arrangeres det fakkeltog i ni norske byer: Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Hamar, Halden, Molde og Stord. Stefanusalliansen og Åpne Dører står bak arrangementene, men det er lokale menigheter som gjennomfører markeringene.

• LES MER: I fredagens papiravis kan du lese mer om hva utenriksminister Børge Brende sier til Vårt Land om sitt arbeid for å styrke Norges engasjement for de som blir forfulgt for sin tro.

Løfter. Konkret lover utenriksministeren å gjøre følgende for tros- og livssynsminoriteter:

· Vi vil ta det opp med enkeltland og i FN og andre internasjonale organisasjoner.

· Vi vil støtte dialog mellom trosretninger og konkrete prosjekter i ulike land.

· Vi vil bidra aktivt til å sikre at disse spørsmålene står høyt oppe på den internasjonale dagsorden.

· Vi har utarbeidet en veileder for arbeidet med tros- og livssynsminoriteter.

· Vi har opprettet en egen tilskuddsordning i Norad.

LES MER: Fakkeltog for forfulgte 2012

Videreføre. Utenriksministeren la ikke skjul på at det å støtte tros- og livssynsminoriteter er noe av det vanskeligste Norge gjør i utenrikspolitikken.

– Vi må være sikre på at vi kan nok om den historiske, religiøse og politiske situasjonen i de enkelte landene for ikke å trå feil, understreket Brende.

Han viste også til flere land hvor livssynsminoriteter er under stort press.

– Det gjelder land som Egypt, der de koptiske kristne er blitt utsatt for flere angrep. Dessverre er det ikke bare kristne som lider på grunn av sin tro eller overbevisning. Situasjonen for muslimer i Myanmar, bahaiene i Iran eller ahmadiyya'ene i Pakistan, minner oss om mangfoldet i disse utfordringene.

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) satte i gang minoritetsprosjektet i Utenriksdepartementet med særlig oppmerksomhet på religiøse minoriteter. Allerede våren 2012 bad UD en rekke av ambassadene kartlegge de religiøse minoriteters stilling i landene de dekket.

– Jeg kan forsikre dere om at jeg vil videreføre UDs arbeid for tros- og livssynsfrihet og for alle minoriteter, forsikret den nye utenriksministeren i sin appell.

VERDIDEBATT: – Fortell kongen om trange kår for trosfrihet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter