Klima

Biskoper ut mot partipolitisk klimakampanje

Flere biskoper har fått kalde føtter etter at alliansen Klimavalg 2013 gikk ut og rangerte de politiske partiene.

– Kirken blir her partipolitisk involvert på en måte som går utover grensen for det mandatet den har, sier Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug.

– Stempling. – Den type stempling av politiske partier som nå er foretatt ut fra klimaengasjement, er å gå for langt inn i det partipolitiske for en virksomhet der kirken er medlem. Jeg hadde ikke trodd at Klimavalg 2013, med kampanjens brede plattform og deltakelse, ville vise så dårlig dømmekraft, tilføyer Nordhaug.

Den norske kirke og mer enn 30 kirkelige og kristelige aktører har sluttet seg til Klimavalg 2013. I fjor vår vedtok Kirkemøtet enstemmig å bli en del av denne kampanjen.

LES MER: Høyre: Kampanjen bommer med klimakarakterer

Torsdag offentliggjorde organisasjonen Framtiden i våre hender en vurdering av partienes klimapolitikk, med karakterer fra 1 til 6. De små partiene kom best ut, mens Ap, Høyre og Frp havnet nederst på lista. Vurderingen var utarbeidet på oppdrag fra Klimavalg 2013.

– En varsellampe. – Dette er en viktig varsellampe for de ulike aktørene i en bred koalisjon, sier biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt.

«Det er viktig at vi er klare overfor velgerne. Vi er nødt til å fortelle at verken Høyre, Ap eller Frp har en ansvarlig klimapolitikk», advarte Hermstad.

– Som leder i Framtiden i våre hender kan Arild Hermstad gjøre hva han vil. Men det er uheldig når han på oppdrag fra og som del av alliansen Klimavalg 2013 forteller hvilke partier folk ikke skal stemme på, sier biskop Sommerfeldt.

– Udisiplinert. – Jeg mener Hermstad er udisiplinert når han som del av en bred koalisjon trekker konklusjon om hvilke partier man ikke skal stemme på, kommenterer Borg-biskop Sommerfeldt.

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug sier at han neppe ville ha stemt for kirkens tilslutning til klimavalgalliansen hvis han visste at aksjonen ville stå bak en slik kåring av «de beste og verste klimapartiene».

– Klimaet må stå helt sentralt ved årets valg, og jeg støtter helt og fullt de fundamentale kravene fra Klimavalg 2013. Men jeg tror ikke Kirkemøtet 2012, som anbefalte bispedømmerådene og menighetene å slutte opp om Klimavalg 2013, så for seg at aksjonen skulle komme med et slikt utspill som det vi her ser. Det var i alle fall utenfor min horisont at en tilslutning til kampanjen ville føre til noe slikt som dette.

Vårt Land intervjuet i fredagsavisen kirke- og organisasjonsledere som deltok på kampanjens kickoff-samling. De støttet kåringen av politiske klimahelter og -skurker, men nekter for at de selv forteller velgerne hvem de skal stemme på.

– Jeg deler ikke den positive oppfatning av «karakterutspillet» som disse kirke- og organisasjonslederne gir uttrykk for, sier biskop Nordhaug til Vårt Land.

Over grensen. – Det er helt kurant dersom en interesseorganisasjon for miljø og klima, som Naturvernforbundet eller Framtiden i våre hender, gjorde dette. Men når Klimavalg 2013, som også omfatter kirker, medvirker, blir det en form for partipolitisk involvering som går utover grensen for det mandatet som kirken har. Men kirken skal ikke gi råd om hva folk bør stemme ved valg. Det er umulig å komme utenom at karakterutspillet fungerer som en advarsel mot å stemme på noen partier - og en veiviser om hvilke partier man bør stemme på.

– Hvordan har du tenkt å følge opp denne saken?

– Det vil jeg snakke med de andre biskopene om, svarer Nordhaug.

Noen av biskopene har allerede snakket sammen.

Atle Sommerfeldt, som var leder av Kirkemøte-komiteen som for knapt to måneder siden utarbeidet vedtakstekst og uttalelse om kirkelig klima- og miljøengasjement, deler langt på vei kollega Nordhaugs innvendinger.

Betydelig vekt. Kirkemøtet, Den norske kirkes øverste organ, vedtok i april en oppfordring til «alle kirkens medlemmer om å la hensynet til en forsvarlig klimapolitikk og arbeid for global rettferdighet få betydelig vekt ved de politiske valg».

– Men det ligger ingenting i Kirkemøtets anbefaling i retning av å trekke den type konklusjoner som det nå er gjort i den foretatte partievalueringen.

Sommerfeldt poengterer at Klimavalg 2013 må holde fast ved det som er den felles plattformen:

– Vår utfordring er å løfte klimaspørsmålene inn i valgkampen og holde politiske partier ansvarlige for at klima må være topp-prioritert sak i årene som kommer.

Han mener at Klimavalg 2013 har bidratt til å få klimaspørsmålene høyere på den politiske dagsorden.

Men Sommerfeldt vil i etterkant av valget ha en evaluering av erfaringene med kirkelig engasjement i paraplyorganisasjoner av denne type.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima