Nyheter

Biskop møter motstand etter krav om særstilling

Atle Sommerfeldts påstand om at «Den norske kirke er ikke et trossamfunn på lik linje med de andre tros- og livssynssamfunnene» faller i dårlig jord.

Søndag stemte Kirkemøtet over et benkeforslag om at Den norske kirke skal være del av offentlig forvaltning. Forslaget – som innebærer at Den norske kirke forpliktes, i en egen lov, til å følge de lover som gjelder saksbehandling i offentlig sektor – fikk flertall i prøveavstemningen. Saken skal igjen stemmes over onsdag.

Flere delegater hevdet at pådriverne for forslaget, blant dem biskop Atle Sommerfeldt, ønsker en «statskirke light». Det reagerte biskopen på.

– Dette handler ikke om å innføre statskirke. Den norske kirke er ikke et trossamfunn på lik linje med de andre tros- og livssynssamfunnene, sa Sommerfeldt.

LES OGSÅ: – Er på full fart tilbake til statskirke

Vil ha én lov for alle

Knut Refsdal, generalsekretær i Norges Kristne Råd, er kritisk til å ha en lov spesielt for Den norske kirke.

– Vi ønsker én felles lov for alle tros- og livssynssamfunn, ikke en særlov for kirken. Jeg registrerer at noen mener at Den norske kirke har en spesiell plass, gitt historikk og utbredelse. Og det er klart det er mye riktig i det, sier han.

– Men mitt prinsipielle syn er at det er viktig å fortsette med den prosessen vi har startet på, med én lov for alle. Det hadde vært uheldig å reversere det.

– Bør ikke ha særstilling

Styreleder i Human-Etisk Forbund, Tom Hedalen, er enig og mener det er helt feil at kirken bør ha en særstilling i det norske samfunnet.

– Det var en meningsmåling nylig som viste at 38 prosent av nordmenn tror på Gud. Men det at man er majoritetskirke betyr ikke at man skal behandles spesielt, mener Hedalen.

Han tror hele diskusjonen handler om at det er vanskelig for kirken å gi slipp på privilegiene den har hatt som statskirke.

– Det virker som krampetrekninger fra kirken, for å holde på hegemoniet og særstillingen kirken har hatt. De tenker: «Jeg er spesiell og må behandles spesielt.»

Refsdal sier han ikke ville formulert seg på samme måten.

– Jeg tror kirken verken er opptatt av makt eller privilegier, men at der er en ærlig usikkerhet med tanke på hvordan man skal fortsette å ha gode rammevilkår for kirken, sier han.

LES OGSÅ: Vil at kirkene skal være kirker

– Klarer ikke å skille mellom Kirken og kirken

Biskop Sommerfeldt slo også fast under diskusjonen søndag at han ikke vil være med på at Kirkemøtet nedskriver kirken til «en liten frikirke». Synodeformann i Frikirken, Jarle Skullerud, velger å tolke dette i beste mening.

– Jeg tenker at Sommerfeldt er opptatt av at kirken skal bevares som en folkekirke som har stor innflytelse på det norske folk. Den norske kirke har hatt og vil ha en viktig posisjon i vårt samfunn, sier han.

Tilsynsmann i Metodistkirken, Øyvind Helliesen, var gjest under åpningen av Kirkemøtet i 2012. Han er ikke like positiv som Skullerud.

– Min oppfatning er at man ikke klarer å skille mellom den kristne kirke i Norge og Den norske kirke, sa Helliesen til Vårt Land for tre år siden.

– For dem blir Den norske kirke kirken med stor K. Fra mitt ståsted i en minoritetskirke synes jeg at det er beklagelig at en majoritetskirke tilsynelatende glemmer at det i dette landet er mange andre kirkesamfunn.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Kan lære av oss

Helliesen mente kirken kan lære noe av andre kirkesamfunn i Norge.

– Spesielt når det gjelder å være opptatt av hva det vil si å være kirke. Akkurat det handler ikke mye om penger og statlige bevilgninger, sa han.

Under diskusjonen søndag sa biskop Sommerfeldt at Den norske kirke er en samfunnsinstitusjon, til forskjell fra andre tros- og livssynssamfunn i Norge. Det reagerer Jarle Skullerud i Frikirken – på.

– Kirken er en samfunnsinstitusjon, men i mange lokalmiljø kan frikirkene i like stor grad ta denne rollen, mener han.

Ifølge Skullerud er det store, lokale variasjoner.

– Sommerfeldt og andre kunne hatt godt av å se at det ikke er så stor forskjell på hva kirken og frikirkene bidrar med lokalt, i det daglige, sier synodeformannen.

Les mer om mer disse temaene:

Anita Grønningsæter Digernes

Anita Grønningsæter Digernes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter