Nyheter

Biskop forventer endring i asylpolitikken etter kritisk rapport

Erling Pettersen regner med at rapporten behandlingen av konvertitter er tema når regjeringspartiene møter KrF og Venstre til oppvaskmøte i Nydalen.

– Det er flott at denne uavhengige rapporten kommer akkurat nå. Jeg håper den vil bidra til at vi får en ny start i myndighetenes behandling av konvertitter, og at den politiske prestisjen i slike saker legges bort, sier Den norske kirkes biskop i Stavanger, Erlin Pettersen.

Vårt Land presenterte mandag ettermiddag hovedinnholdet i en bred, uavhengig rapport som advokat Cecilie Schjatvet har skrevet på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet og Justisdepartementet. At en slik rapport om «praktiseringen av beskyttelse basert på tilhørighet til religion eller sosial gruppe», skulle utarbeides fikk KrF gjennomslag for i samarbeidsavtalen med regjeringen høsten 2013.

LES MER: UNE ber om prestehjelp i konvertittsaker

– Lytter ikke til kirken

I rapporten slås det fast at Utlendingsnemnda (UNE) ikke lytter nok til kirker når asylsøkere hevder å være kristne. Feil spørsmål og liten teologisk ekspertise, er dommen. Rapporten konkluderer også med at UNE i stor grad har et intellektuelt syn på det å konvertere, og ikke ivaretar og vektlegger den emosjonelle siden av søkers konvertering.

Kritikken er i tråd med de innvendingene som er blitt reist fra menigheter og kirkeledere ved en rekke anledninger. For en måned siden var blant andre biskop Pettersen ute og refset Utlendingsdirektoratet (UDI) og UNE for ikke å ha lyttet til innspillene fra ham selv og menigheten til den påståtte konvertitten Reza.

LES MER: Flere konvertitter blir trodd

– Altfor stram praksis

– Hvilket inntrykk tror du en slik rapport gjør i det politiske miljø, Erling Pettersen?

– Jeg er sikker på at dette gjør inntrykk også på politikerne. Nå setter jeg min lit til at den politiske ledelsen, ikke minst justisminister Anders Anundsen, vil lytte til en så uavhengig og god rapport, med en grundig gjennomgang av konvertittsakene som er behandlet, sier biskopen.

– Skal rapporten føre til forandring er det ikke bare UNE, men også den politiske ledelsen som må legge øret til rapportens innhold. Hittil har politisk praksis vært altfor stram. Nå må de humanitære hensyn må få større plass i vurderingene.

LES MER: Kristenledere kjemper for konvertitt

– Bedre kvalitet, ikke mer liberalt

Også innvandringspolitisk talsmann i KrF, Geir Toskedal, er glad for det rapporten sier om UNEs manglende kontakt med kristne miljøer i forbindelse med konvertittsaker. Han sier at han selv tidligere har pekt på den manglende teologiske kompetansen i nemndene.

– De er flinke i juss og i geopolitikk. Men har de god nok kunnskap om hva det vil si å være kristen i Norge og å ha vært gjennom en omvendelse? Det krever god kjennskap til norsk menighetsliv, og det skulle jeg ønske at de hadde hatt, sier Toskedal.

Han forutsetter at regjeringen vurderer tiltak i forlengelsen av rapporten, og sier at KrF vil forsøke å bistå så godt de kan.

– Jeg har kontakt med både prester, biskoper og menigheter som sier at dette er saker de kan bistå i. Det er ikke snakk om å bli mer liberal. Det handler om bedre kvalitet i saksbehandlingen, understreker Toskedal.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Krystallklart budskap

Biskop Erling Pettersen mener rapporten har et tydelig hovedbudskap:

– Juristen er krystallklar når hun bekrefter det som biskopene og ledere i frikirker i en årrekke har fremholdt overfor UNE: At konvertering ikke bare dreier seg om en intellektuell tilslutning, men om et hjertespråk som vi blir nødt til å lytte til. «Lytt til konvertitten og til kirkenes egen kompetanse» er en hovedkonklusjon, mener Pettersen.

I rapporten fastslår advokaten Schjatvet at «UNE har i liten grad innhentet faglig ekspertise fra praktiserende teologer ved sin utarbeidelse av spørsmål» til asylsøkere som påberoper seg å ha konvertert til den kristne tro.

UNE: – Etablerer kontakt med kristne miljø

«Ingen av spørsmålene angår den emosjonelle siden av en konvertering. Spørsmålene kan karakteriseres som rettet mot søkerens intellektuelle erkjennelsesprosesser», heter det.

– Jeg synes det er rart at Utlendingsnemnda ikke har sikret seg en muntlig dialog for å få en god, faglig forankring. Deres mening har ingen innflytelse på hvordan saken avgjøres, uttalte Cecilie Schjatvet, juristen som står bak rapporten, til Vårt Land mandag.

UNEs svar på kritikken er at de allerede er i ferd med «å etablere kontakt med ulike kristne miljø for å utarbeide nye spørsmål som kan stilles i nemndmøter som gjelder konvertittsaker».

– Har mye å snakke om med UNE

Biskop Erling Pettersen, som også er valgt leder i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, ser fram til at UNE og andre myndigheter nå vil gå i dialog og lytte mer til kirkeledere og teologer i konvertittsaker:

– Nå foreligger det en grundig dokumentasjon på at vi ikke er blitt lyttet til. Det stemmer også med mine egne erfaringer. Men nå håper vi at både utlendingsmyndigheter og politikere vil ta oss imot og lytte til våre erfaringer og vurderinger. Jeg regner med endelig å få samtale direkte med UNE. Vi har mye å snakke om, fastslår Erling Pettersen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter