Nyheter

Avviser 
anklager om 
sekterisme

– Jeg har blitt gjort til syndebukk i konflikten mellom Frikirken og Kinki-kirken, sier japansk-amerikansk evangelist og lege.

– Vi har ingenting å gjøre med konflikten mellom Frikirken og Kinki-kirken. Jeg opplever at vi blir brukt som syndebukk og at jeg blir portrettert som et monster, sier Masahide Kanayama, leder i International marketplace ministry (IMM), til Vårt Land.

Sekterisk

I slutten av november brøt Kinki Evangelical Lutheran Church i Japan med Frikirken etter mer enn 60 års samarbeid og ga klar beskjed om at Frikirkens misjonærer ikke lenger er ønsket i Kinki-kirken.

LES OGSÅ: Anklager hverandre for misjonsbruddet

En viktig del av konfliktbildet er at Kinki mener Frikirken har hatt kontakt med den karismatiske bevegelsen IMM og bevegelsens leder Masahide Kanayama.

Kinki-kirken har ikke besvart Vårt Lands henvendelser, men avisen har fått innsyn i brev der Kinki-kirken anklager IMM og ­lederen for:

Å være en sekterisk organisasjon.

At de legger ekstremt stor vekt på herlighetsteologi og utdrivelse av onde ånder.

At de avviser legitimiteten til eksisterende kirker og skaper forvirring i kirkene i Japan.

– Falske anklager

– Vi er ikke sekteriske. Vi har aldri lagt vekt på eksorsisme, helbredelse eller herlighetsteologi. Vi er kun opptatt av å hjelpe mennesker til å ta med Gud i hverdagen. Jeg skjønner ikke hva Kinki snakker om, sier ­Kanayama på telefon fra New York, der den japansk-amerikanske ­legen driver en gynekologiklinikk.

– Hvorfor tror du Kinki-kirken kommer med disse anklagene?

– Jeg har ingen anelse.

Følg oss på Facebook og Twitter

Kanayama sier han aldri har møtt eller snakket med leder-skapet i Kinki-kirken.

– Dette er ikke rettferdig. Jeg har ingen forbindelse med Frikirken utenom Ingrid Aske. Konflikten mellom Frikirken og Kinki begynte lenge før IMM kom inn i bildet.

– Kinki-kirken mener at IMM planter forvirring i kirkene i J­apan?

– Det er falske anklager. Vi støtter kirkene i Japan og vi har ikke noe imot Kinki-kirken. Jeg respekterer dem. Har de et problem med meg, får de snakke med meg.

– Kinki-kirken anklager IMM for å stjele medlemmer?

– Vi stjeler ingen. Vi har ikke engang medlemskap.

LES OGSÅ: Nå er hun uønsket

Norgesbesøk

IMM ble grunnlagt i mai 2013 og er et nettverk av små bønnegrupper. I en videosamtale med Oase-leder Asbjørn Simonnes, som ligger på IMM sine nettsider, sier Kanayama at de har om lag 65 bønnegrupper i Japan.

I løpet av de siste sju årene har Kanayma besøkt Norge flere ganger. Sommeren 2009 og 2010 ­besøkte evangelisten Oase-stevnet. Daværende Oase-leder Einar Ekerhovd uttalte følgende til Vårt Land om Kanayamas møter:

– Han ba for de syke på en helt annen måte, og det skjer utrolige helbredelser gjennom ham.

LES OGSÅ: Brudd mellom søsterkirker

I 2011 besøkte Kanayama Oslo-
kirken som ledes av Jan-Aage Torp, og i 2013 var han en av gjestene på en bønnekonferanse i regi av Salem Skudeneshavn, Troens Ord Karmøy, Saron Åkrehamn, Sentrumskirken Haugesund og Klippen Vedavågen. Han skal også ha besøkt Pinsevennenes bønnekonferanse i 2013.

Ifølge Budbæreren var Kanayama på Koinonia bønne- og konferansesenter, som ledes av Oase-leder Asbjørn Simonnes, i påsken i år. Han besøkte også stedet i 2011.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter