Nyheter

Aker Brygge krever gurustatue fjernet

Guruen Sri Chinmoy kalte både byer og fjell i Norge opp etter seg selv.

– Vi har bedt om at statuen fjernes og har gitt en absolutt siste frist for dette, bekrefter Olav Line, administrerende direktør i Norwegian Property.

Eiendomsselskapet har det administrative ansvaret for området Aker Brygge i Oslo, der statuen av den indisk-amerikanske guruen Sri Chinmoy står sammen med installasjonen Den evige fredsflammen.

Forvist. Vårt Land fortalte i gårsdagens papirutgave om hvordan den nå avdøde guruen Sri Chinmoy har kalt opp byer, steder og severdigheter både i Norge og resten av verden i sitt navn. En rekke plaketter er satt opp med godkjenning av kommunal ledelse, mens flere ordførere nå innrømmer at de «egentlig ikke visste særlig godt» hvem denne personen var, hva han stod for eller hvorfor han var så viktig.

For tilhengere av guruens lære er statuen av Sri Chinmoy på Aker Brygge blitt et sted for meditasjoner og seremonier. De anser guruen for å være like viktig «som Jesus var for sin tid» og har sørget for at det alltid står friske blomster ved statuen. Men etter 15 år med «gode vibrasjoner» på Oslo havn er det altså slutt.

LES MER: Vårt Land-redaktør: Det er typisk norsk å være lettlurt og naiv

Stilte spørsmål. I 1997 var Per Mauritz Hanssen havnedirektør i Oslo. Han sa ja til at installasjonen Den evige fredsflammen ble plassert ved Honnørbryggen, noen steinkast fra kunstverkets nåværende plassering.

– Vi forviste den fordi den ble drevet med gass. Det var ikke så veldig passende å legge opp en permanent gassledning på denne plassen, sier han.

Direktør Line i Norwegian Property vil ikke svare på noen av Vårt Lands spørsmål om vedtaket, men hans markedssjef Aili Klami sier at statuen stod der da selskapet fikk Aker Brygge inn i sin eiendomsportefølje.

– Jeg har stilt spørsmål ved denne statuen og lurt på hvem som har gjort vedtaket om at den skal stå der. Jeg liker å vite om slike ting har en symboleffekt, sier hun.

Det er driftsselskapet for Aker Brygge, Bryggedrift AS, som har hatt kostnadene ved driften av statuen. Heller ikke direktøren i dette selskapet, Jan Einar Høvik, aner at statuen «er noe religiøst». Han sier Vårt Land at statuen «ikke passer inn i de nye tingene som skal skje på Aker Brygge nå».

«Kommersielt preg.» Pådriveren for å få statuen og installasjonen til Oslo, Sri Chinmoy-senterets Husiar Johnsen, fnyser når han blir bedt om å kommentere at Aker Brygge nå forkaster statuen.

– Den passer ikke inn i konseptet fordi de vil ha et mer kommersielt preg på det hele, sier han.

Han legger til at «dersom ledelsen ved Aker Brygge hadde vært smarte, hadde de skjønt at folk tenker på mer enn penger».

– Folk er opptatt av kultur og ting som beriker intellektet.

 Har dere noen plan B for statuen?

 Vi forsøker å finne et alternativt sted.

– Kan det være et alternativ å flytte den tilbake til Hønnørbryggen?  

– Nei, det var så mye styr sist, at det vil vi ikke.

Ingen kommunal løsning. Selv om Den evige fredsflammen ble gitt som gave til Oslo kommune, forvaltes den av en egen stiftelse. Direktør i kommunens kulturetat, Hilde Barstad, har derfor ingen løsning på plasseringsproblemet.

– Dette overlater jeg til selskapet som forvalter Aker Brygge.

– Du vet ikke om et byrom som kan egne seg for statuen av en indisk-amerikansk guru?

– Nei, vi jobber ikke på den måten. Vi har et regelverk for både anskaffelse og den kunstfaglige vurderingen av verkene som må følges, svarer Barstad.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter