Nyheter

Ønsker likestilling 
ut av likestillingsplan

Den norske kirke skal nå få en ny slagplan for å bedre kjønnsbalansen. Men bispedømmene er uenige i om planen er for lite radikal eller for radikal.

Om ti dager skal Den norske kirke vedta ny strategi for likestilling mellom kjønn. Men planen møter både hyllest og motbør i høringsrunden. Noen mener likestilling ikke er i tråd med «bibelske perspektiver», andre mener derimot kirkens likestillingsstrategi er for lite radikal.

LES MER: Menn styrer fortsatt mest i Kristen-Norge

I høringsrunden som nettopp er avsluttet, mener et mindretall i Nord-Hålogaland bispedømmeråd at kirken bør slutte å snakke om likestilling. De viser til at «det ikke finnes noe krav til likestilling ut fra bibelske perspektiver, da Jesus ikke likestilte da han pekte ut tolv menn til disipler/apostler, men aksepterte ulike oppgaver for kvinner og menn». Likeverd er derfor et bedre ord, mener de, og uttaler at «likestilling» hører til «i det verdslige 
regimet».

Høringssvaret mener videre at det «ut fra et bibelsk perspektiv» er viktigst å fremheve «det å tjene hverandre, underordne seg hverandre i kjærlighet og å elske sin neste som seg selv heller enn å bruke så mye tid og krefter på likestillingskravet».

LES MER: Krever oppgjør med mannskulturen

Nye mål

Den nye planen setter en rekke mål knyttet til hvordan kjønnsbalansen skal bedres blant tilsatte, valgte og frivillige. Planen skal gjelde i perioden 2015 til 2023, og den avløser likestillingsstrategien som ble vedtatt i 2008. De viktigste endringene er at internasjonale perspektiver er sterkere framme, at seksuelle minoriteter 
tematiseres, samt at arbeidsgivers ansvar for likestilling er blitt tydeliggjort.

LES MER: – Uvaner kan endres

Kirkerådet, som er Den norske kirkes øverste organ mellom kirkemøtene, skal behandle saken på sitt møte 19. mars. I forkant har likestillingsmålene vært til høring i alle bispedømmerådene, hos Bispemøtet, i tillegg til at Kirkerådets sekretariat har gitt innspill.

Lederen i Kirkerådet, Svein Arne Lindø, ønsker ikke å uttale seg til Vårt Land om saken som om kort tid skal behandles i rådet.

LES MER: – Kvinner oppfattes fortsatt som annenrangs

Lakmustest

Merete Thomassen, teolog med kjønnsforskning som spesielfelt, tror ikke mindretallsuttalelsen fra Nord-Hålogaland er repreentativ for flertallet av aktive norske kirkemedlemmer. Samtidig mener hun synet ikke er uvanlig:

– I en del konservative kristne
miljøer er det nettopp synet på likestilling og kjønn som blir selve lakmustesten på om man er bibeltro eller ikke. Da blir det trolig viktig å diskutere hva ­bibeltroskap faktisk er og ikke er, sier hun.

LES MER: Vil velge vekk menn

– Gjør jobben, uten æren

I Nord-Hålogaland leverte bispedømmerådet delt høringssvar, der flertallet mener at det ikke er noen god idé å bytte ut ordet «likestilling». De mener at særlig unge er lite bevisste på likestilling, og at arbeid blant barn og unge derfor blir viktig. «Det er viktig at planen kan være med å løfte jenter og kvinner, som ofte er de som gjør det meste av jobben, uten å få æren for det eller bli toppledere», uttaler de.

LES MER: – Vi brøytet vei

Et punkt som flere høringsinstanser nevner, og som derfor allerede er blitt reformulert i utkastet som Kirkerådet nå blir bedt om å ta stilling til, er de formelle rettighetene ved ansettelser i kirken. Her uttaler eksempelvis KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon at planen burde tydeliggjøre at likebehandling må gjelde både ved tilsetting, forfremmelse, lønn, fordeling av goder som etter- og videreutdanning og så videre.

LES MER: Frikirken vil vurdere omstridt kjønnsliste på nytt

Kriterium

Hamar bispedømmeråd tar til orde for at kjønn må være et kriterium ved ansettelser der kjønnsbalansen i yrkeskategorien er skjev, og at dette bør gjelde også ved bispeutnevnelser.

Borg vil ha likestilling inn i rapporteringen fra lokalplanet i kirken. Med strategiplanen følger en «likestillingstest» som menigheter kan ta for å sjekke kjønnsbevisstheten i egne rekker. Borg bispedømmeråd foreslår at likestillingstesten legges inn som en del av rapporteringen i forbindelse med bispevisitaser.

LES MER: Nå må du kvinne deg opp

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter