Nyheter

Vet du sammenhengen mellom en datamaskin og påsken?

Det krevde sin mann å regne ut på hvilke dager påsken skulle falle.

Påsken er en bevegelig høytid, det vil si at den faller på ulike tidspunkt hvert år. Påsken er også utgangspunkt for de andre bevegelige dagene i kirkeåret, derfor var det av stor betydning hvilken søndag som ble første påskedag.

Den enkle huskeregelen som presenteres i de fleste oppslagsverk er at første påskedag faller på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Vårjevndøgn faller på 20. eller 21. mars.

Les også: Når er påsken 2016?

Mer komplisert

Men denne regelen er bare omtrentlig, og kan tolkes på forskjellige måter, for eksempel avhengig av hvor man er på jordkloden. Dermed trengs det mer konkrete definisjoner og et skarpt hode som kan regne ut datoen.

Så hva er sammenhengen mellom dagens datamaskiner og påsken?

Jo, metoden for å regne ut påskens tidspunkt kalles nemlig på latin for «computus», og en som bedrev denne aktiviteten er dermed en «computer».

I dag trengs det ikke hodekraft for å regne ut påsken, man kan til og med gjøre det på sin PC – sin personlige computer.

Tidligste påske er 22. mars

Den tidligste datoen første påskedag kan falle på er 22. mars og den siste datoen er 25. april. Det er sjelden første påskedag faller på disse datoene (under 1 prosent). Den datoen første påskedag oftest faller på er 19. april (nesten 4 prosent).

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter