Nyheter

– Ungdom er mer interessert i tro enn før

Men det er ikke det ungdommene selv tror, ifølge en ny undersøkelse.

«Gi ungdommene noe å dø for», skrev Stanley Hauerwas.

Han er en guru innen ungdomsarbeid som fagfelt. Han er 75 år, men har tidligere skrevet bøker som i dag har fått stempelet «forut for sin tid».

Med utsagnet i toppen mente han å si at kristendommen som forkynnes til ungdom ikke skal var polert og avdramatisert. Ungdom ønsker ifølge ham «hardcore theology».

Radikalisert kristenungdom

Hans Kristian Skaar er leder i Norsk Luthersk Misjonssambands ungdomsorganisasjon (NLM Ung) og har nettopp levert en masteroppgave om ungdomsarbeid og ungdomslederes rolle.

LES OGSÅ:  – Vær klar på den kristne kjernen

– Tåler ungdom skikkelig teologi?

– Jeg tror det har vært en slags radikaliseringsprosess blant kristen ungdom. De ønsker å leve etter Bibelen og vil ikke ha forkynnelse som avdramatiserer evangeliet. De ønsker å vokse, og utvikle seg og den kristne identitet, sier Skaar.

Når han ser på hvilke sammenhenger som trekker ungdom i NLM Ung, ser han et klart mønster.

– De aktivitetene som kjennetegner det største ungdomsarbeidet vårt i NLM Ung er bønn, møter og forkynnelse.

Tidligere har norsk ungdomsarbeid ofte lokket med aktiviteter og events. Skaar tror ikke det er riktig å tenke slik lenger.

– Vi er avhengig av å gå i en annen retning. Aktivitetsfokuset er ikke feil, men jeg tror mange unge ønsker at vi skal være tydeligere på det kristne innholdet.

– Vil ikke det skremme vekk mange?

– Jeg opplever at det er større åpenhet for religion nå enn det var for noen år siden. For 20-25 år siden var det en kritisk opprørgenerasjon som skulle ta avstand fra foreldrenes tro. Nå har vi en generasjon med ungdom som har vokst opp i en lite religiøs setting. De opplever religion som noe interessant og spennende, sier Skaar.

– Men ja, selvfølgelig vil evangeliet også støte noen vekk fra seg. Det gjorde det på Jesu tid også. Vi skal ikke lure noen til tro.

LES OGSÅ: Dette ungdomsarbeidet vokser

‘Kjekk gutt (19) med gitar’

I masteroppgaven til Skaar så han på hvordan ungdomslederrollen har utviklet seg.

– Hvordan har ungdomslederrollen sett ut tidligere?

– Det ideelle var en 19 år gammel kul gutt med drag på damene, og som kunne spille gitar.

Skaar tror ikke dette er ideelt hvis målet med ungdomsarbeidet er å utvikle ungdom til personer med en sterk, kristen identitet.

– Hvis målet er å lede ungdom til en voksen tro, trengs voksne forbilder. Det vil ikke gjøre ungdomsarbeidet kjedeligere.

Hvordan skal man hindre at ungdomsarbeidet bare blir paintball, fotball og kompiser?

1. Vær bevisst på hvorfor ungdomsarbeidet eksisterer.

2. Ta deg tid til å sette opp en visjon og en strategi.

3. Følg opp ungdommene i praktiske veivalg. Hvis visjonen er at ungdom skal vokse i tro, må man på et punkt utøve en aktivitet som kan skape tro.

– Ungdomsarbeidet kan ha fine målsetninger som «å lede mennesker til tro og gjøre Jesus kjent», men så er det ikke alltid dette skjer i praksis. Aktiviteten gjenspeiler ikke alltid visjonen, sier Skaar.

Privat tro

I arbeidet med masteroppgaven fant Skaar at det er en utbredt tanke blant unge troende at religion noe privat, som helst ikke skal uttrykkes synlig offentlig.

– Og siden religion og tro er så lite synlig, skaper det et inntrykk av at de ikke finnes, sier Skaar.

Hvorfor er den privat?

– Det er noe med offentlig uttrykt religion som har fått et negativt bilde gjennom mediene. Det assosieres med en gærning som går rundt på trikken eller med terrorisme. Religion er veldig akseptert blant unge, så lenge de holder den for seg selv.

I den samme undersøkelsen spurte han ungdom om ungdommene trodde religion var viktige for andre ungdom. Flertallet svarte nei. Samtidig oppga de fleste ungdommene at de selv hadde vært med på en religiøs handling og mente at religion betydde mye for dem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter