Nyheter

Til lykke med forfølgelsen

Dette kunne vært en veiledning til hvordan man kan unngå forfølgelser og finne minste motstands vei. Men det er ikke det. Det er en hjelp til å holde ut.

TEKSTVERKSTEDET 16. SØNDAG I TREENIGHETSTIDEN:

Han står i bergsiden med utsikt over Genesaretsjøen. Folkemengden sitter stille og lytter i et naturlig amfi, hvor lyden av Jesus fra Nasarets stemme bærer godt. De er vitner til alle tiders mest berømte tale.

Ordene de akkurat har hørt kommer til å bli et gulv under menneskenes dypeste kjeller.

I alle år og dager som har kommet senere, har det blitt som han forutsa: Jesusfolket har blitt hånet, forfulgt, løyet om, baksnakket og anklaget.

LES OGSÅ: Holder troen skjult for myndighetene

En handlingsplan uten handling

Jesus etterlater en slags handlingsplan i møte med motstanden. En handlingsplan uten handling. Man skal ikke gå til motangrep eller hevne seg. Han maner rett og slett til å finne mening og glede og et større usynlig fellesskap den dagen motstanden setter inn.

I det mørkeste dypet finnes det en glede som går enda dypere. I det aller vanskeligste finnes det en trøst om at man ikke er alene.

Den som blir forfulgt, mobbet, mishandlet, drept på grunn av troen på Jesus fra Nasaret, har dypest sett grunn til å være glad for det. De gratuleres med sin tilstand, som eiere av en lykke i nåtid og fremtid.

LES OGSÅ: Paven: – En form for folkemord i Midtøsten

Gratulerer med bakvaskelser og motgang.

Jesus bruker nemlig et typisk hebraisk uttrykk i sine salighetserklæringer. Det brukes som lykkeønskning eller gratulasjonshilsen eller som et ønske om velsignelse.

Oversatt til vår sjargong, blir det omtrent slik: Til lykke med forfølgelsen. Eller: Gratulerer med bakvaskelser og motgang.

Men det er ikke en hvilken som helst type motstand dette dreier seg om. Dette er personavhengig. Her tales det om forfølgelser og vanskeligheter som et direkte resultat av menneskers forhold til mannen som sier dette: Jesus fra Nasaret. Motstanden er uløselig knyttet til personen Jesus. Den er rett og slett for hans skyld.

Det finnes ikke noe mellomstandpunkt

Det burde være umulig å forholde seg likegyldig til disse ordene. Enten må man ta avstand fra dem, som selvgodt skryt, som har lurt millioner inn i ulykke – eller man må gi ham rett.

Det skulle ikke finnes noe mellomstandpunkt. Han knytter seg selv og sin egen person direkte til sine tilhengeres liv og helse. Og det er en pris å betale for å knytte sitt liv til Jesus.

Etter prisen venter det en belønning, hvor det skal gis tilbake til dem som har ofret for hans skyld.

Når det blir vanskelig – ikke hvis

Den som ikke avfeier ham, må tro at han bærer selve livets hemmelighet. Og evighetens. For også himmellivet har noe med Jesus å gjøre.

Salige er de som blir forfulgt. Dette kunne vært en veiledning til hvordan man kan unngå forfølgelser og finne minste motstands vei. Men det er ikke det. Det er en hjelp til å holde ut. Det er en hjelp til å se seg selv i det store bildet av mennesker som har levd og trodd og holdt ut. Man hører til i en lang, lang rekke.

Dette er ord til dem som ikke bøyer av når det blir vanskelig å leve som Jesu etterfølger.

Når, ikke hvis.

Søndagsskolen: Moderne martyrer

På verdensbasis blir om lag 100 millioner kristne forfulgt for sin tro.

Organisasjonen Åpne Dører rangerer hvert år de 50 land i verden der forfølgelsen av kristne er størst. Nord-Korea har toppet lista 13 år på rad.

Anslagsvis mellom 50.000 og 70.000 kristne lider under umenneskelige forhold i nordkoreanske fangeleirer.

I perioden 1. november 2013 til 31. oktober 2014 skal 4.344 kristne ha blitt drept av trosrelaterte årsaker. I samme periode er 1.062 kirker blitt angrepet. Tallene er imidlertid usikre, ettersom mange av landene er preget av krig eller lukkethet. Over halvparten av de drepte er fra Nigeria (2.484 drepte).

Kilder: Åpne Dører og World Watch List 2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter