Spaltist

Misjon som kulturbevarer

Den vanligste innvendingen mot misjon er at misjon ødelegger kulturer. I dag har jeg sett det motsatte.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi kjørte oppover og fjellene i Himalaya lå foran oss. Mot vest kunne vi se Nepal og visstnok verdens tredje høyeste fjell. Østover kunne vi se fjellene i Butan. Noen mil lengre nord var grensen til Kina. Jeg var i India.

Andreas Nordli er leder for Ungdom i Oppdrag Norge, og spaltist på Tro24.

Plutselig stoppet bilen og vi begynte å spasere nedover en bratt sti, gjennom en tett skog. Langs stien passerte vi flere små hus, laget av hjemmeprodusert murstein. Det var rent og pent. Luften var god å puste inn. Kontrasten til Indias storbyer var enorm.

Uberørt av kristen tro

Menneskene vi passerte hadde vennlige ansikter. De smilte mens de hilste ved å legge håndflatene sammen under haken og bukket. Alle tilhørte de et lite buthanesisk stammefolk som inntil nylig var helt uberørt av kristen tro. Den lille landsbyen hadde rundt 250 innbyggere.

Les også: Vi snakker om mennesker

Stien ledet inn på en åpen plass med flere hus rundt. Vi var ventet. En ung mann hilste på oss. De hvite tennene hans skinte opp i det brune fjeset. Han var pastor for den lille menigheten i landsbyen.

– Velkommen! Velkommen! nærmest ropte han ut, før han ivrig viste oss rundt og fortalte om landsbyen sin.

Ble kastet ut av hjemmet

Mens vi spiste stekt kylling og yoghurt, fortalte han om hvordan han begynte å tro på Jesus som 14-åring. Hans far var kommunist og godtok ikke at hans eldste sønn var den første i landsbyen til å tro på Jesus.

Dette var skambelagt og tenåringen ble kastet ut hjemmefra. Alene bygde han en hytte av tømmer i utkanten av landsbyen hvor han ble boende.

Les også: Presidenten er din Gud

– Selv om jeg var alene, visste jeg at Jesus var der. Han bodde sammen med meg, sa han.

Etter hvert som årene gikk, begynte flere mennesker i landsbyen å tro på Jesus og det ble startet en kirke.

Samlet legender og historier

Mannen fortalte at lingvister nå hadde begynt å utmeisle et skriftspråk av det gamle stammespråket, det som noen år i forveien hadde stått i fare for å bli utryddet. De hadde samlet flere gamle legender og historier, skrevet disse ned og slik sørget for at folkets historie ikke gikk i glemmeboken.

Nå hadde de konkrete planer for å oversette Det nye testamentet. I tillegg hadde de sammen med noen misjonærer startet skole, helseklinikk og foretninger.

På vei hjem, mens vi kjørte nedover den snirklete veien, tenkte jeg at flere av mine venner burde fått oppleve det samme som jeg.

Den vanligste innvendingen mot misjon er at misjon ødelegger kulturer. I dag hadde jeg sett det motsatte. Her hadde misjonsarbeid vært med å gi mennesker verdighet, stolthet og håp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Spaltist