Nyheter

Mens Jesus ber

Jesus viser sitt guddommelige jeg. Og det har ikke dirret sånn i lufta på over tusen år.

Men la oss gå enda lenger tilbake i tiden. Mens israelsfolket er på ørkenvandring, viser Gud seg for Moses. Han åpner seg på et fjell. Moses og Gud er sammen. Og den tiden der er sammen er så mektig at kroppen forandres. Når får bakkekontakt og treffer folk igjen, stråler huden hans.


Tekstverkstedet - Kristi forklarelsesdag


Over tusen år senere er Gud fra Sinaifjellet kommet til en stall Betlehem, også en liten by i Galilea. Vi hører ikke om et strålende ansikt, brennende busker og tordenbrak. Men folk følger etter, spiser sammen med og blir friske av Jesus.

Stråler om kapp med solen

Men en mektig dag møtes Gud og menneske, fortid og fremtid, igjen på et fjell. Foranledningen er enkel. Jesus vil trekke seg tilbake og be. Lukas forteller støtt om det. Han tar med sine tre nærmeste. Det er Peter, Jakob og Johannes. De går opp på fjellet. Og mens Jesus ber, så forandres han.

Matteus beskriver ansiktet som stråler om kapp med solen. Markus snakker om at klærne er hvitere enn noen kan bleke dem. Ord kan ikke romme det som skjer.

Det er som forhenget mellom himmel og jord revner. Så kommer Moses og Elia på besøk. Fortid og fremtid smelter sammen.

«Vi så hans herlighet»

Bønnetiden er ute av kontroll. Men var Jesus forberedt på at hans guddommelige identitet ble avslørt? Visste han at Moses og Elia skulle dukke opp? Spørsmålene er mange. De handler om forholdet mellom Jesu menneskelige og guddommelige natur. Disiplene både sovner og våkner. Det er tydelig at selv øyevitnene ikke har noe fornuftig å si. Peter vil bygge hytter. De andre har vett til å tie.

Flere år senere minnes Peter og Johannes denne dagen på fjellet. Johannes har fortsatt taushetens gave. I prologen til hans evangelium antydes det bare. «Vi så hans herlighet.» Også Peter skriver om herligheten Jesus fikk av Gud selv og røsten de hører på «det hellige fjellet».

Gud er ingen tåkefyrste

Kristi forklarelsesdag handler om den dagen disiplene får se Jesu herlighet. Men hva er herlighet? Henger det sammen med at menneskelige rammevilkår oppheves? Tiden, tyngdekraften, himmelen, ja, til og med korset som venter i Jerusalem – alt er i hans hule hånd. Jesu identitet og skjebne blir åpnet på fjellet.

Men det begynner så tilforlatelig. «Jeg skal be. Bli med meg», sier Jesus. Han lærer mennesket å be, å leve i nærkontakt med Gud selv. Historien minner oss om storheten i det knelende mennesket. Moses sin hud begynte å gløde da han var sammen med Gud. Peter og vennene var i tåka. Men Gud er ingen tåkefyrste. Midt i forvirringen og storheten blir alt enkelt og liketil. Da ser de bare Jesus igjen. «Hør han.»


Søndagsskolen: Moses, Elia og Peter

Moses representerer ikke bare seg selv, men også loven. 5. Mosebok 18 forteller om en profet som skal komme og som folket skal høre på.

Profeten Elia blir tatt opp til himmelen i en ildvogn i 2. Kongebok 2.

I Malaki 4,4-6 fortelles om både Moses og Elia i forbindelse med Herrens dag. Elia skal komme før Herrens dag. Og forventningene om at Elia skal komme tilbake, er nevnt flere ganger i Det nye testamentet.

Peter nevner forklarelsen på fjellet i 2. Peters brev 1,16-18. Han holder fast på at han er øyenvitne og hørte stemmen fra himmelen. Videre forteller han at Jesus her åpenbarte sin guddommelighet.

Kilde: Bibel.no

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter