Kirke

Med innsiden ut

Verdensdagen for psykisk helse markeres hvert år i midten av oktober. Årets kampanje har «Se hverandre – kast maska» som tema. Hvorfor bør kirken koble seg på Verdensdagen for psykisk helse?

I Bibelen møter vi mennesker i alle livets faser. Mennesker med riper i lakken, mennesker med hele spekteret av følelser, mennesker som gjemmer seg, mennesker som roper i smerte og sorg, og mennesker som gjør sitt aller beste for å holde livet sammen. I korte trekk – mennesker som kaster masken.

Les også: Kryper inn i hodet ditt

Gud møter disse menneskene på svært forskjellige måter. Bibelen forteller også at Jesus var glad, sint og lei seg. Ingen menneskelige følelser var fremmede for ham, verken hos andre eller hos ham selv.

Markere psykisk helse i kirken

Kirken har aldri vært et fellesskap av mennesker som får alt til. Tvert i mot – i kirken møtes mennesker som i sin tilkortkommenhet søker Gud og hverandre. Derfor er «se hverandre – kast maska» et tema som også det kristne fellesskapet kan si mye om.

Hvordan kan en kirke få frem dette temaet?

En mulighet er å ha gudstjeneste eller temakveld med fokus på hva det kan innebære å kaste masken, se hverandre og bli sett av Gud.

Eller hva med å ta med stab, frivillige, tweenskoret, misjonsforeningen eller ungdomsklubben på kino for å se filmen «Innsiden ut» og invitere til ærlig prat om filmen over en pizza etterpå?

Filmsammendrag

«Innsiden ut» er egentlig en barnefilm, men er verdt et kinobesøk uavhengig av alder. Vi tas med inn i livet og hodet til elleve år gamle Riley (se trailer øverst i saken, så gir det du nå skal lese mye mer mening). Hun flytter til en ny by og mister fotfestet i livet sitt. I hodet hennes har følelsene Glede, Sorg, Sinne, Frykt og Avsky rimelig kontroll over situasjonen, helt til Glede og Sorg uforvarende blir sugd dypt inn i Rileys sinn sammen med noen av kjerneminnene hennes.

Der må de reise gjennom steder som «Langtidsminne», «Fantasiland», «Abstrakte Tanker» og «Drømmeproduksjoner». Frykt, Sinne og Avsky må overta ansvaret i kontrollrommet hos Riley, mens Sorg og Glede trosser farene på vei tilbake til hovedkvarteret.

Glede er konstant positiv og sprudlende, nærmest på grensen til det frenetiske. Sorg henger med så godt hun kan. Etter hvert viser det seg overraskende nok at nettopp Sorg er den som lytter og som våger å være nær. Hun gir Riley mot til å finne trøst og støtte hos foreldrene sine istedenfor å rømme.

Filmen konkluderer med at alle følelsene har sin viktige rolle i kontrollrommet hos Riley. Ikke minst gjelder det Sorg – til Gledes forundring.

Tips til spørsmål etter filmen

«Innsiden ut» løfter frem mange spennende og viktige spørsmål:

  • Hvordan forteller vi historiene om livene våre?
  • Hvilken plass gir vi gleden og optimismen, hvilken plass får sorgen og klagen?
  • Er noen følelser enklere å snakke om enn andre i kirken?
  • Hva gjør vi når vi opplever at nettverk og fundament vakler?
  • Hvordan kan vi som kristent fellesskap ta imot hverandre når vi opplever livet som vanskelig?
  • Hva vil det si å snakke sant om livet?
  • Hvor er Gud når gleden blir borte i livene våre? Hva når vi opplever at troen på Gud raser?
  • Hvordan kan kirken bli et sted der vi i større grad kan se hverandre og kaste maska?
  • Hvordan kan vi våge å bli sett av hverandre og av Gud?

Ingen av oss er uten sår, feil og mangler. Vi har alle en psykisk helse, og livene våre har mange farger. Om det finnes ett sted det skulle være mulig å snakke sant om hele livets bredde, høyde og dybde, så burde det vel nettopp være i det kristne fellesskapet?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke