Nyheter

Kristen tro på sosiale medier

– På leiren får ungdommene en opplevelse av det kristne fellesskapet, som de ikke kan få gjennom sosiale medier, sier Vegard Holm.

Bilde 1 av 8

Treningsanlegg over hele Bø 
og områdene rundt er tatt i bruk, og skyttelbusser med innskriften «I oppdrag for KRIK» kjører på de smale Telemarksveiene. 
Ved siden av Bø bibliotek ligger en skatepark, i bruk av ti KRIK-ere.

– Bra! Du overvant døden, roper instruktør Atle Hansen til en nervøs deltaker, som nettopp kjørte i en rampe.

Så kommer en kort, men intens regnskur, og medfølgende skrik i og før stemmeskiftet. For skatere er regn enda kjedeligere enn for mange andre, for det betyr at de må vente til det har blitt tørt før de kan skate igjen.

Les også: Mobilfri konfirmantleir

– Da passer det godt med en andakt, sier Hansen.

Skaterne går inn i et busskur, 
i ly for regnet, og Hansen begynner å snakke om viktigheten av å ta oppgjør med synden i eget liv.

– Jeg kan ikke gå rundt grøten. Det viktige er at bibelbudskapet blir forkynt. Hvis ikke kunne ungdommene like gjerne vært på et selvhjelpskurs eller noe sånt, sier Hansen.

Les også: Ungdom på kne for Gud

Regnet slutter, og solen gjør himmelen lyseblå. Hansen begynner å tørke den lille betongparken med et håndkle. Deltakerne begynner å skate igjen.

Daglig leder i KRIK (Kristen Idrettskontakt), Erlend Førre, tror det er disse møtene med ­lederne som er noe av det viktigste­ som skjer på leiren.

Sosiale medier-kirken

Skaterne blir ferdig, og drar tilbake til Bø camping.

– Jeg liker ikke å stikke meg fram, sier skater Magnus Knai (15).

Han hopper på en trampoline. Høye og store triks som samler mange rundt ham.

– Vi blir bedt om å reise oss og synge under møtene. Det syns jeg er litt kleint. Jeg vil helst sitte stille og høre på.

Knai er konfirmant på Jessheim på Romerike, og besøker kirken hyppig i konfirmantperioden, men ikke ellers. Siden han er på konfACTION trenger han bare å møte opp på åtte obligatoriske gudstjenester, istedenfor 14. Det er imidlertid ikke derfor han er på leir.

– Etter at moren min døde begynte jeg å bli interessert i kristen­dom og sånt. Etterhvert ble jeg kristen også. Men jeg går ikke i kirken til vanlig.

– Hvordan finner du informasjon om troen din?

– På Instagram og Facebook. Der får jeg bilder og bibelvers 
i nyhetsstrømmen min. Og så 
har jeg den bibel-appen.

Leirsang

Vegard Holm er tidligere daglig leder i KRIK, men jobber i dag på Menighetsfakultetet, og underviser blant annet på utdanningsløpet Ungdom, kultur og tro.

– Det er en realitet at unge bruker mye tid på sosiale medier,­ sier han.

Terskelen for å delta og prøve­ ut hva kristen tro er har blitt mindre, tror Holm. Men samtidig mister ungdommene noe viktig, mener han.

Følg Tro24 på Facebook og Twitter!

– Unge må møte kristne liv som leves. Tro er noe mer enn teori, det er liv som leves. Gjør man den bare til teori, reduserer man troen til noe som er for lite.

Han tror en leir som KonfAction kan være et sted der ungdommene får prøve hvordan det er å leve som kristen sammen med andre.

– Leiren kan skape en følelse av et «vi». Kristen tro handler mye om fellesskap.

«Jeg er»

Temaet på årets leir er «Jeg er». Det har i denne ­sammenheng en dobbel bunn. Det handler både om Gud som sier «Jeg er» til Moses, og det handler om selvbilde: «Jeg er perfekt».

Madeleine Borstigen Hoiback (14) står utenfor en lavvo, med flagget til Mjøndalen IF hengende utenfor. Rundt lavvoen henger boksershortser, BH-er og håndklær til tørk.

Hva har du lært på leiren?

– Vi lærte den første kvelden her at vi er perfekte, akkurat slik som vi er, sier Hoiback.

– Det kunne du vel lært andre steder også?

– Ja, men her lærer vi at det er Gud som sier det, eller skriver det, til oss, sier Hoiback.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter