Nyheter

«Hvor er tenårings-Jesus?»

Hvorfor står det ikke noe i Bibelen om da Jesus var tenåring, lurer en Søndagsskolelærer. Han får svar i ukens episode av Søndagsrådet.

«Jeg ble sittende å snakke med et par av barna om nettopp dette. Det er rart at evangeliene hopper over så mange år. Livet begynner vel ikke ved 30?», skriver den anonyme Søndagskolelæreren på www.sondagsradet.no.

«Ideen om at man har en tenåringstid er en nymotens ting. Man tenkte ikke slik for 2000 år siden» sier prest i Nordberg Kirke i Oslo, Gunnhild Nordgaard Hermstad. Hun er en av gjestene i ukens episode av Søndagsrådet.

Følger antikk-malen

«Men Jesus var jo der. Han fantes jo», fortsetter hun «Og det finnes fortellinger om det også, men evangeliene er skrevet som antikke biografier. De omtaler en person og bruker samme mal som biografier om de store greske menn. Man skreiv ikke så mye om barndom da, men om når de starter sitt virke».

Peker fremover

«Det finnes enkelte barndomshistorier om disse store mennene og det finnes om Jesus. Men når de tas med, slik som historien i Lukas om Jesus som 12-åring i tempelet, så må man lese med antikk briller; adskillelsen fra foreldrene, tilhørigheten til Guds hus, de tre dagene han er borte før de finner ham igjen. Alt dette er frempek mot det som skal skje når han blir voksen. Det betyr ikke at det ikke skjedde, men det handler litt om hvordan man gjenforteller det og hva man tar ut».

LES OGSÅ: Kristne gutter går i vennefella

Troverdig?

«Svekker det disse historienes troverdighet at det er så tydelige litterære trekk?», spør programleder Bjørn J. Sørheim-Queseth.

«Nei, overhodet ikke», sier Hermstad. «Jeg tenker heller motsatt. Om de ikke hadde tatt dette på alvor, ville de ikke blitt tatt på alvor i sin samtid. De ville blitt sett på som vrøvl. Om man hadde tatt med masse om tenåringstiden ville det vært veldig «out of caracter» og ikke blitt sett på som en seriøst skrift om en stor mann.

LES OGSÅ: Noen tips til fastetiden 2016

La barna fantasere

Sammen med Hermstad i denne ukens podkast er også rådgiver for Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, Gaute Brækken og redaktør for tidsskriftet Folk, Kjartan Ørnes.

Førstnevnte oppfordrer søndagsskolelæreren til å la barna leke med tanken om hva Jesus gjorde i de årene som Bibelen utelater.

«Det hadde vært spennende å spørre dem hva det tror. Gikk han på skole? Bodde han sammen med foreldrene? Vi antar at han ikke hadde samboer eller kjæreste, for da ville det nok stått. Men om han bodde med foreldrene, var han da lydig mot dem? Hadde han et tenåringsopprør? Slikt synes jeg det hadde vært spennende å få dem til å tenke på og snakke om», sier Brækken.

Hør hele samtalen og få gode råd om hvordan du kan snakke med barna og Bibel og tro i podkasten:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter