Kultur

Kåret til ­verdens ­flotteste ­kirkebygg

Knarvik kirke har vunnet en prestisjetung arkitektkonkurranse for ­verdens religiøse bygg og monumenter. Prosjekt­lederen i arkitektfirmaet tror en viktig grunn er at bygget ligner en tradisjonell kirke.

Kirken som nå har vunnet publikumsavstemningen i Architizers (verdens største og raskest voksende nettsted for arkitektur) prestisjefylte kåring, er tegnet av Reiulf Ramstad Ariktekter i Oslo. Det er deres første kirkebygg, men langt i fra det siste, tror Anders Pjønneland som har vært prosjektleder for bygget – i samarbeid med et team hvor også Reiulf Ramstad har vært med.

– For fem år siden ble vi sammen med fire andre arkitektfirmaer invitert til å delta i en konkurranse om den nye kirken. Først var det en seier å bli valgt ut som vinner, og nå kommer denne prestisjetunge prisen på toppen av det hele. Det er helt fantastisk. Vi hadde ikke noe erfaring med kirkebygg, så vi måtte tenke nytt. Det endte med at vi gjorde en reise bakover i kirkebyggtradisjonen her i landet. Bygget skulle se ut som en ordentlig kirke, sier Pjønneland.

LES OGSÅ: To nye kirker på én dag

Gammel kirkebyggtradisjon

Totalt var det fire bygninger som kjempet om Architizer-prisen. Helt til det siste lå Knarvik kirke på andre plass, før den helt på slutten sanket de ekstra stemmene som brakte den til topps.

– Hva la dere spesielt vekt på i tegningen av kirken?

– Tårnet, som flere nyere kirker har plassert for seg selv ved siden av kirken, men som vi mener er en naturlig del av selve kirkebygget. Og skipet, som vi ønsket skulle understreke vandringen opp mot alteret, enten det gjelder dåpsbarn eller brudepar. Trekantformen på bygget, var i tillegg til å være vakkert, et kristent symbol på treenigheten. Vi ønsket dessuten å benytte så mye treverk som mulig, også det i god, gammel kirkebyggtradisjon. Den utvendige malmfuruen er flott å se på, og trenger heller ikke impregnering.

Bred appell

– Har de som stemte dere fram som vinnere har lagt vekt på disse tingene?

– Ja, det tror jeg. Kanskje særlig det tradisjonelle kirkepreget.

Før kirken ble bygd ble en modell stilt ut i et kjøpesenter i Knarvik. Anders Pjønneland forteller at en bestefar som hadde vært der sammen med barnebarnet sitt, skrev et begeistret innlegg i lokalavisa.

– Barnebarnet ble så fortapt i kirkemodellen, at det ikke ville flytte seg derfra. Hyggelig at løsningen vi valgte appellerer både til store og små, sier arkitekten.

Sammen med kollegaer i Reiulf Ramstad Arkitekter vil han motta­ prisen på en festgalla i New York i midten av mai.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bygg med karakter

Den nytilsatte soknepresten i Knarvik, Geir Øy (48), opplever det nye kirkebygget som en flying start på sin nye jobb.

– I likhet med de fleste andre bygdebyer, har ikke Knarvik hatt noe markant signalbygg, men nå har vi fått det: Et kirkebygg med karakter, som det er en fryd å se på utenfra, men også å komme inn i. Det har også funksjonelle lokaler – ikke minst for konserter. Det er ikke rart folk i Knarvik er stolte av den nye kirken, sier Geir Øy som har kommet tilbake til hjemdistriktet sitt etter flere år som prest i Jørpeland.

Etter innvielsen av den nye kirken i desember i fjor, har soknepresten registrert et økende antall kirkebesøkende.

– Folk kommer både fra Knarvik og nabokommunene. Kirken har nok litt nyhetens interesse, men jeg tror mange vil fortsette å komme hit fordi de føler seg hjemme her.

Rimeligste alternativ

Prest Åge Palmesen (65) har vært i Knarvik menighet siden 1991. Han har sittet i komiteen for det nye kirkebygget, og deler nå sokne­prestens begeistring over at det endelig står klart. At bygget i tillegg nå har fått en arkitektpris, ser han på som en hyggelig bonus.

– Vi hadde fem alternative utkast å velge mellom, og vi valgte det rimeligste. Naturligvis også fordi vi syntes bygget var flott, og med gode planløsninger. Jeg tror også den nye kirken vil være med å inspirere det åndelige livet i menigheten, som også var så viktig i det gamle misjonshuset vi holdt til i under byggetiden.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur