Nyheter

Et helt hus hos storbonden

Hans Frogner meldte fra at de kunne ta 13 flyktninger på gården. Kona Helena visste det.

Det ligger bugnende hveteåkre på den ene siden av veien som tar oss opp mot Kvarstad gård i Brumunddal. Høstningsklare potetåkre på den andre siden. Hos Helena (47) og Hans Frogner (61) står et helt hus klart til å ta imot flyktninger. Storbøndene leier vanligvis ut kårhuset til gjester. Her kan 13 flyktninger få plass.

Pusset opp

Vertinnens nasjonalitet viser seg i dørskiltet som ønsker «Välkommen».

– Jeg har ikke redd opp sengene. Det skulle jeg gjort, sier Helena Frogner.

For to år siden ble hele huset pusset opp etter en vannskade. Nytt kjøkken, flislagte bad, myke senger med dundyner på fem soverom, to møblerte stuer, den ene med peis.

Hans Frogner smiler lurt når han kommer rett fra arbeidet, møkkete som en bonde skal være. Helena visste ikke at han hadde registrert sengeplasser på tilfluktshjem.no, men gir full støtte til mannen.

LES OGSÅ: 1.630 hjem og 4.000 senger – nordmenn vil åpne hjemmene sine for flyktninger

Eldstedatteren i barneflokken på fire har vært svært opptatt av flyktningenes skjebne. Tidligere har familien snakket om å kontakte ordføreren for å tilby husrom til flyktningene som kommer til kommunen. Ringsaker skal i år ta imot 30 flyktninger.

Hos Caroline Lund og Stein Erik Stinessen er kjellerleiligheten ledig. De har hundene Chica og Chili. Om det flytter inn flyktninger, er det en fordel om de liker hunder.

Gi og få tillit

Flyktningene kommer til en attraksjon på Hedemarken. Kvarstad gård er en av de historiske Mjøsgårdene som ligger rundt Norges største innsjø. Her overnatter gjester, her holdes konferanser og møter hele året. Gårdsbutikken er selvbetjent. Det har aldri hendt at noen har forsynt seg uten å betale.

– Tar dere sjanser ved å ta imot flyktninger?

– Å ta sjanser gjør man som bonde hele tiden, enten vi driver jordbruk, gjestehus eller butikk. Viser vi folk tillit, får vi tillit, sier Hans Frogner.

LES OGSÅ: Statsminister Erna Solberg: Alle kan ikke komme til Norge

Kona er tydeligere på at flyktningene må være til å stole på. De vil oppta gjestesenger, så gården er også avhengig av at noen betaler for flyktningene.

– Vi er snille, men må ha noe å leve av også, sier hun.

– Hvis det kommer flyktninger, er det ikke sikkert at det blir syrere?

– Vi tar alle, også svensker, ler svenske Helena. – Det viktige er at de oppfører seg. Gjør de ikke det, får de en times frist til å dra.

Erik Vitanza er arkitekt i Snøhetta og har tegnet et gjestehus i hagen som ungene kan bruke når de blir eldre. Før det åpner han det for flyktninger.

Ryktet

Brumunddal har et rykte. Nazisympatisører med Arne Myrdal i spissen banket opp antirasister og blitzere i det som er kjent som gateslaget i Brumunddal. Da Myrdal senere kom tilbake, vendt 4.000 brumunddøler han ryggen.

– Det var et vendepunkt. Etter det var det slutt på rasismen, sier Hans Frogner.

– Hva om det blir folkesnakk av at dere huser flyktninger?

– Det skiter vi i, svarer Helena Frogner kontant. – Om det funker å ha flyktninger her, kan vi gå foran som et godt eksempel.

LES OGSÅ: Thorvald Stoltenberg: Jeg ventet på flyktningstrømmen i 30 år

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter