Nyheter

Eldre føler seg misbrukt

Elendige virkelighetsbeskrivelser av norsk eldreomsorg brukes som argument mot å ta inn flyktninger. – Feil og forkastelig, sier Seniorsaken.

– Vi synes det er usmakelig å bli misbrukt i rasistiske sammenhenger, sier Christin Engelstad, kommunikasjonssjef i Seniorsaken.

Hun snakker om et velbrukt argument mot å ta inn flyktninger i Norge. Beskrivelser av norsk eldreomsorg som et sted der eldre ligger i sin egen avføring på gangen mens staten bruker penger på flyktninger, er ikke sjeldne i avisenes kommentarfelt og i sosiale medier.

LES MER: Var sikker på å dø på vei til Norge

Operasjon Askeladd, en gruppe frivillige som overvåker og belyser ekstreme ytringer i åpne og lukkede grupper på sosiale medier, bekrefter at retorikken går igjen flere steder.

– Det er jo vanlig å sette hjelpetrengende opp mot hverandre også der det ikke er motsetninger eller knapphet, skriver en i gruppen.

Alle medlemmene av gruppen er anonyme. Intervjuet er gjort via chat.

– Det fremstilles som om eldre sulter på pleiehjem, og norske barn går for lut og kaldt vann. Det er ofte også en appell til skam: Når man oppfordrer til å bistå flyktninger, vil man garantert får motspørsmålet «Hva med våre egne, bryr du deg ikke om dem?»

HER HJELPER DU: Se vår oversikt

Ikke støtte

Engelstad i Seniorsaken trenger ikke lete på nettet for å finne den typen retorikk.

– Det skrives regelmessig på våre facebooksider. Folk skriver at hunder har det bedre enn eldre i Norge, fordi hunder i det minste får luft, og andre feilaktige og usmakelige beskrivelser av eldres hverdag. Jeg må innrømme at jeg bare sletter det.

Hun reagerer både på retorikken og stakkarsliggjøringen, og sier eldre synes det er trist og vondt å bli brukt på denne måten. De opplever det ikke som støtte.

– Jeg tror ikke det er et forsøk på støtte heller. Det er rasistisk og opportunistisk. Og jeg blir skikkelig sint. Vi har mye å gjøre i eldreomsorgen i Norge, og vi trenger ikke sånt grums.

LES OGSÅ: Sengeplasser strømmer inn

Flere grupper

Også rusavhengige og fattige barn omtales som ofre, når nettdebattanter protesterer mot at myndighetene tar imot flyktninger.

– Det er helt på trynet.

Det sier Kenneth Arctander, i RIO, Rusmisbrukeres Interesseorganisasjon.

– Det er to helt forskjellige politiske saker, og vi har ikke sett noen indikasjoner på at våre tjenester kuttes til fordel for flyktninger.

Han peker på den fremlagte opptrappingsplanen på 2,4 milliarder, og sier at vi står foran det største løftet for rusomsorgen noensinne.

VIL DU HUSE EN FLYKTNING? Her kan du registrere deg

– Jeg synes det er forkastelig, og jeg tror det egentlig er en måte å fordekke at man ikke har lyst til å hjelpe i det hele tatt.

Daglig leder i samme organisasjon, Jon Storaas, sier noen rusmisbrukere frykter for sine ytelser.

– Men det er ren uvitenhet.

Randi Talseth, generalsekretær i Voksne for barn, som blant annet jobber med barnefattigdom og psykisk helse, tror ikke det først og fremst dreier seg om omsorg for de svakeste.

– Det handler om holdninger, spør du meg. Så kan man alltid konstruere noen argumenter etter det.

HVA GJØR NORDMENN?: Les flere flyktningsaker her

Avhengige

Eldreomsorgen kan tvert imot nyte godt av innvandringen, sier forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, Marie Louise Seeberg. Hun sier at det ikke finnes konkrete tall for flyktninger eller innvandrere ansatt i norsk eldreomsorg, men at den er avhengig av innvandring.

– Det er helt opplagt at deler av eldreomsorgen ikke hadde kunnet drives uten innvandrende arbeidskraft. Det er en tendens vi allerede ser tydelig i de store byene, og som kommer til å øke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter