Nyheter

83 kommuner lar flyktninger finne bolig selv

Akershus på topp. Aust-Agder på bunn.

Norske kommuner har sagt ja til å ta imot 11.000 flyktninger i år. Hittil er om lag 6 000 personer bosatt, og det er viktigere enn noen gang at kommunene klarer å bosette det antallet flyktninger de har vedtatt, viser en fersk oversikt fra Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

LES MER: Nordmenn har sagt fra: Vi vil huse flyktningene

Åpne for selvbosetting

Flaskehalsen i mange kommuner er mangelen på boliger. Men mens mange kommuner leter etter egnede boliger, lar 83 kommuner flyktninger selv finner boliger. IMDi ber nå flere kommuner åpne for avtalt selvbosetting.

– At flere flyktninger selv finner boliger når det skjer på en måte som fungerer for kommunene, er en vinn-vinn-situasjon. Flyktningene er aktive i egen bosetting, og kommunene greier å bosette flere, sier Bjørn Holden, assisterende direktør i IMDi.

Akershus er flinkest. Her bruker ti kommuner selvbosetting. Dårligst er Vestfold og Aust-Agder. Her er det bare en kommune i hvert fylke som praktiserer ordningen.

HER KAN DU HJELPE – SE OVERSIKT HER

Godkjenner kontrakt

Avtalt selvbosetting, slik det praktiseres av mange kommuner i dag, går ut på at flyktningene selv kan finne bolig innenfor rammer som kommunen bestemmer.

Kommunen godkjenner husleiekontrakten, og bosettingen skjer gjennom avtalen mellom IMDi og kommunen. De som blir bosatt på denne måten inngår i antallet flyktninger kommunen har vedtatt å bosette, og de beholder sine rettigheter etter introduksjonsloven.

VIL DU HUSE EN FLYKTNING? REGISTRER DEG HER!

Modellen er forskjellig fra selvbosetting av flyktninger i Sverige. I Sverige har selvbosetting vært gjeldende bosettingspolitikk, og asylsøkere og flyktninger kan finne bolig på egen hånd, uten at dette er avtalt med kommunene på forhånd.

LES MER: Polen forlanger kristne flyktninger

Sparer ressurser

Ved å la flyktningene selv finne boliger på det private leiemarkedet innenfor fastsatte rammer greier kommunene å bosette flere flyktninger. De sparer også ressurser på å finne boliger til flyktninger, og bosettingen skjer raskere. Dette er erfaringen blant annet fra Bergen, Tromsø og Trondheim.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter