Nyheter

Slår alarm om eldres pillebruk

Medisinprofessor frykter bølge av neddopede eldre.

Medisinprofessor Helge Refsum ser en tendenser i økende medisinbruk blant eldre. Mange tar gjerne fem om dagen, fem forskjellige medisiner. En stor del eldre bruker så mye medisiner og alkohol at Refsum nå slår alarm.

– Bivirkninger av medisiner forveksles med aldringstegn. Medisinsløvhet møtes med enda flere piller. På toppen kommer økt alkoholbruk, sier Refsum.

Han er leder av psykofarmakologisk avdeling ved Diakonhjemmet Sykehus i Oslo, landets eneste spesialavdeling for medisinbruk innen psykiatri.

Kan bli avhengige. Professoren mener bruken av sovemidler, beroligende midler og antidepressive midler allerede er høy blant eldre, og at tilvenningsfaren for denne gruppen er undervurdert. Bedre blir det ikke av at medisinbruken skjer i kombinasjon med økt inntak av alkohol.

– Faren for tilvenning er stor, påpeker professoren i et intervju med Dagens Medisin.

Forveksles. – Alene, eller sammen med alkohol, gir medisinene bivirkninger som tretthet, sløvhet, og svekket hukommelse. Dette er bivirkninger som kan føre eldre inn i en ond sirkel med mindre aktivitet og stimulering og dermed ytterligere forverring. Bivirkningene forveksles også ofte med aldringstegn, eller man møter bivirkningene med medisiner, forklarer Refsum.

Nye medisiner blir gitt mot bivirkninger av andre medisiner, i stedet for at dosen justeres og kvalitetssikres, eller at pasienten helt slutter med medisin.

– Når en tar mer enn tre til fem ulike legemidler samtidig, noe som er vanlig blant eldre er det vanskelig å vite hva virkningen blir for den enkelte.

Antidepressiva. Vårt Land skrev i vinter om hvordan 80- og 90-åringer er de største brukerne av antidepressiva i Norge i dag. Over 13 prosent av aldersgruppen går på slik medisin, tall som blant annet fikk Seniorsakens styreleder Harry Martin Svabø til å reagere.

Helge Refsum mener ikke at total avskaffelse av medisinbruk blant eldre er noen løsning.

– Som i livet ellers gjelder det å finne den gylne middelveien, sier professoren.

Naturlig. Han tror økte ressurser og en statusheving av eldreomsorgen kan forebygge en for ensidig vektlegging av medisiner som behandlingsform. I tillegg tror han på opplysningsarbeid rettet mot de eldre selv.

– Mye av veksten i medikamentbruken kommer av medisiner brukt mot hverdagens plager og utfordringer. Kanskje er det bedre at man som gammel innser at det er netter man ikke sover, ja kanskje tre netter på rad, men at dette er en naturlig del av livets utfordringer, sier Refsum.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter