ANALYSE: Kim Jong-il døde av hjerteslag i folkets tjeneste, på et tog som skulle bringe den nærmest allvitende 69-åringen til enda et av hans utallige feltbesøk for å rettlede arbeidere, hvis vi skal tro det statlige nyhetsbyrået KCNA.
Det skal vi naturligvis ikke, for Nord-Korea er et land basert på sensur og frykt, der enhver løgn kan vendes til sannhet, godt hjulpet av et edderkoppnett av angivere som effektivt sluser medborgere inn i et velutviklet straffesystem som har ett mål for øye: Å sikre at folket taust underkaster seg regimets totale maktmonopol.
LES OGSÅ: Asia-ekspert: Vil ta tid å endre Nord-Korea
Arvtageren. Før den «kjære leder» lukket øynene for godt, hadde han rukket å posisjonere sønnen Kim Jong-un som sin foretrukne etterfølger. I fjor utnevnte han favorittsønnen til general samt flere andre viktige posisjoner, og navnet til «den store etterfølgeren» Kim Jong-un pranger øverst på listen over den statlige komiteen som skal besørge en storslått begravelse 28. desember.
Hvorvidt den Sveits-utdannede Kim Jong-un – en etter bildene å dømme ganske lubben mann i slutten av 20-årene - er eslet til å bli den diktatoriske leder forgjengerne har vært, vil vi først se etter et par år. Mye tyder på at han har det mektige militærapparatet bak seg, en uvurderlig styrke i maktkampen som alltid vil finne sted når en dynastisk leder dør. Enn så lenge styrer ifølge eksperter de militære sammen med Kim Jong-ils svoger Jang Song-taek.
VÅRT LAND MENER: Mørkets dynasti
Endringens år. Neste år markerer Nord-Korea 100-årsdagen for fødselen til Kim Il-sung, den «store leder» og far til Kim Jong-il som døde i går. 2012 er derfor utpekt som året for økt vekst og velstand, og slik forandring kan det utarmede landet saktens trenge. Nord-Korea har aldri greid å reise seg etter hungersnøden som antagelig tok livet av to millioner mennesker i de første fem-seks årene etter at Kim Jong-il kom til makten i 1994, forsterket av mange års vanstyre og mislykkede reformer.
Rundt 200.000 nordkoreanere er plassert i fangeleire preget av elendige helseforhold og tortur, mens folk flest lever på matrasjoner som er direkte helseskadelige. Ikke engang myndighetenes løgnpropaganda klarer å skjule dette, og en ny leder har nå muligheter til å gå i forhandlinger med Sør-Korea og USA, som kan gi stor belønning dersom Pyongyang viser velvilje og gjenopptar forhandlinger blant annet om sine atomvåpen.
LES OGSÅ: Kim Jong-il er død
Feilslått. Landets såkalte Juche-filosofi – uavhengighet og selvforsyning – der vesten demoniseres og egen leder glorifiseres, har vist seg totalt feilslått under det rigide kommuniststyret. Nå kan en utstrakt hånd til det internasjonale samfunn kanskje gi regimet ny kreditt, fordi USA, Sør-Korea og Kina er mer opptatt av stabilitet i regionen enn av et ukontrollert regimeskifte i Pyongyang.
Da jeg tidligere i år intervjuet den amerikanske journalisten Barbara Demick i forbindelse med at hennes glimrende dokumentarbok «Mørkets rike» om Nord-Korea ble utgitt på norsk, betegnet hun landet som ekstremt isolert, nedkjørt og vanstyrt. Hun mente at regimet innen noen år er nødt til å kollapse under vekten av sin egen fiasko.
LES OGSÅ: Blir trolig ikke bedre for kristne i Nord-Korea
Undertrykking. I boken har Demick intervjuet mange titalls nordkoreanere som har kommet seg unna, med et slående sammenfall i sine beskrivelser av total overvåkning, indoktrinering og mangel på de mest elementære goder og rettigheter. En nordkoreansk lege som rømte over grensen til Kina, ble sjokkert da hun oppdaget at selv en hund der fikk bedre mat enn hun var vant med.
Demick er blant de få som har klart å tegne et troverdig bilde av det hermetisk lukkede landet, der internett ganske enkelt ikke eksisterer for befolkningen. Nord-Korea er en nesten ufattelig anakronisme i en globalisert verden, drevet fram av gigantnaboen Kinas umettelige eksportøkonomi. Nå er håpet at nordkoreansk maktskiftet i det minste kan slippe litt frisk luft inn i dette innestengte mausoleum over feilslått stalinisme, der så mange millioner et tvunget til å leve i dyp desperasjon.