Nyheter

Ser muslimhatet blusse opp

Linda Alzaghari i tenketanken Minotenk er bekymret over muslimhetsen etter nyheten terrortrusselen.

Torsdag varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om en konkret terrortrussel mot Norge. I går ettermiddag var det foreløpig uklart akkurat hvem som skal ha fremsatt trusselen, hvilket mål de ønsket å ramme, og når det skulle skje. Men ifølge PST er det snakk om at personer med tilknytning til en ekstrem gruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre et terrorangrep i Norge innen kort tid.

Linda Alzaghari er muslim og daglig leder i tenketanken Minotenk. Kort tid etter nyhetsmeldingen om terrortrusselen registrerte hun innvandringsfiendtlige kommentarer på sosiale medier. Hun er overbevist om at nyheten skaper økt mistenksomhet mot muslimer og skepsis mot islam.

LES OGSÅ: 'Terror har ingen religion'

– Det er klart det er bekymringsfullt at disse kommentarene dukker opp. Vi er mange som husker hvordan det var i de timene man fortsatte trodde muslimer sto bak 22. juli-terroren. Samtidig er det viktig å huske på at det folk sier og skriver når de er redde og sjokkerte ikke er helt illustrerende for stemningen ellers, sier hun.

– Marginale stemmer. Alzaghari tror særlig unge muslimer opplever skepsis og mistenksomhet som sårt.

– Mange føler på den kollektive skylden de blir pålagt, også når det skjer ting i utlandet. Og det er ekstra vondt når det skjer noe her. Det føles urettferdig å bli anklager for å ville Norge noe vondt, sier hun.

Minotenk jobber mye med forebygging av ekstremisme. Alzaghari frykter at arbeidet deres skal bli vanskeligere når ekstremister kommer med terrortrusler.

– Meldingen om terrortrussel styrker ytterkantene på hver side. Muslimske ungdommer kan oppleve mer hets, noe som igjen gjør det lettere for dem å bli rekruttert til ekstremisme. Samtidig blir de islamfiendtlige miljøene enda sterkere, sier hun.

LES OGSÅ: Terrorekspert:  Mer sannsynlig å bli truffet av en bil

Rådgiver Shoaib Sultan i Antirasistisk senter tror på sin side at muslimhetsen som dukker opp på sosiale medier ikke har blitt større det siste døgnet.

– PSTs nyhet vil bekrefte mye for de som allerede er skeptiske til muslimer og islam. Men de har tatt disse standpunktene for lenge siden, og vil bruke alle mulige anledninger til å dyrke frem mer hat. De bør forstås som de marginale stemmene de er. Folk flest har kommet lenger. Muslimer er i samme båt som alle andre; skjer det noe med Norge, skjer det noe med oss også, sier Sultan.

Vil motarbeide frykten. Sultan frykter ikke nye spenninger mellom muslimer og majoritetsbefolkningen.

– Jeg tror ikke det vil skje, men det er viktig å være bevisst på at det kan skje. Terrorister ønsker ikke bare å ramme med angrep, de vil skape frykt og avstand mellom folk. Det må vi motarbeide.

– Hvordan da?

– Ved å fortsette å ha det relativt åpne samfunnet vi har. Ved ikke å falle for fristelsen til å bedrive gruppetenkning. Det er de overforenklede analysene av situasjonen som skaper fiendskap mellom folk.

LES OGSÅ: PST-sjefen mener syriafarerne burde vært stanset

– Selv om du mener muslimhetsen kommer fra marginale stemmer, finnes den like fullt der ute. Hvordan tror du norske muslimer opplever det?

– For mange er det sikkert sårende og på ingen måte hyggelig. Men jeg tenker at nettopp i slike situasjoner er det viktig å huske på at de fleste nordmenn ikke skriver disse kommentarene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter