Nyheter

Widvey forslagsløs om søndagsåpent

På to måneder har ikke kulturministeren maktet å fremme saken om søndagsåpent som skulle være «like om hjørnet».

– Det er svært pussig at ingenting kommer på bordet, sier Sp-topp og statsrådsveteran, Marit Arnstad.

Med sin lange fartstid i norsk politikk har hun aldri opplevd noe lignende.

Regjeringens lansering av saken startet fredag 9. januar: Hele tre statsråder innkalte til pressekonferanse om at de ville sende forslaget om søndagsåpne butikker ut på høring.

Pressefolk og interesseorganisasjoner ble straks forundret over noe sjeldent i norsk politikk: Widvey og de to andre hadde nemlig ikke med seg noe høringsutkast. Bare en pressemelding på et A4-ark.

Kommer «snart»

Meldingen var at det kom «om ikke lenge» og at det var «like om hjørnet»

En periode lå en fyldig film fra lanseringsmarkeringen med Widvey, næringsminister Monica Mæland og arbeidsminister Robert Eriksson som «toppoppslag» på regjeringens nettside.

Fredagen denne uken er det gått hele to måneder. Det er ennå ikke sendt ut noe høringsforslag der man kan lese hvordan regjeringen vurderer alle de sidene ved søndagsåpent som skaper strid.

LES OGSÅ: Kvart million må på søndagsjobb

Vekker forundring

– Som statsråd hadde jeg vært meget forsiktig med å innkalle til en pressekonferanse uten at jeg visste at saken bare var noen dager unna, sier Arnstad.

Hun var statsråd både i Bondevik 1-regjeringen og det siste året av den rødgrønnen regjeringen. Arnstad har lang fartstid som stortingsrepresentant og rådgiver i Senterpartiet.

– Disse to månedene, der det ikke er lagt frem noe, kunne regjeringen heller brukt til å lage en konsekvensvurdering på de områdene som organisasjonsinteresser er bekymret for, påpeker Arnstad.

Utrednings-krav

Kulturministeren har nemlig sagt nei til en samlet oppfordring fra 11 organisasjoner og sammenslutninger som Frivillighet Norge, Virke, Handel og Kontor og dessuten Den norske kirke.

– Er en ventetid på to måneder fra presentasjon til utsendelse av ferdig høringsdokument mye?

– Ja. To måneder er ikke «like rundt hjørnet». De var så tydelige på at det snart skulle legges frem, regnet vi med at det var like om hjørnet. Og det var jo også argumentasjon for at det ikke var tid til en konsekvensvurdering, svarer Arnstad som legger til:

LES OGSÅ: – Søndagsåpent er over etter valget

Spill-mistanke

– Men dette føyer seg i et mønster: Regjeringen går tidlig ut og varsler ting – men er usikre på flertallet sitt i Stortinget. Så trekker de seg tilbake og avventer. Da håper de kanskje på å få forhandlet med enkeltpartier før det endelige forslaget gjøres ferdig.

– Har du en mistanke om at regjeringen driver et skjult forhandlingsspill for å redde søndagsreformen?

– Man kan jo spørre seg, når saker tar så lang tid.

Kirkeavdelingens ansvar

Inntil i går ettermiddag – da denne saken ble skrevet – lå det ingen sak om søndagsåpent på Kulturdepartementets oversikt over høringssaker.

Det er Kulturdepartementets kirkeavdeling – under ledelse av ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen – som er fagavdeling med ansvar for saken. Siden essensen er å endre helligdagsloven, vil også saken i sin tur bli behandlet Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen når den forsinket havner i Stortinget.

LES OGSÅ: Rike menn lystne på sundagsope

Vårt Land ba tidlig i går formiddag Kulturdepartementet om et svar fra politisk ledelse på spørsmålet: Hvorfor tar saken om søndagsåpent så lang tid?

Sent i går ettermiddag hadde ikke departementet annen kommentar å oversende enn denne: «Saken er snart klar».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Grande: Ingen kontakt

Regjeringen er helt avhengig av Venstres stemmer for å få søndagsåpent vedtatt. Men Venstre har gjentatte ganger forsikret at partiet ikke vil gjøre annet enn å stemme for sitt eget partiprogram: La kommunene selv bestemme om de vil ha søndagsåpent eller ikke.

– Er det noen kontakt mellom Venstre og regjeringen for å få en løsning på søndagssaken?

– Nei, vi har ikke hatt noen kontakt på bakgrunn av dette. De har ikke lagt frem noe forslag for oss heller, svarer Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Så Venstre vil altså gå for sitt opprinnelige forslag?

– Venstre står på sitt primære forslag, svarer hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter