Nyheter

Ville du bodd på et livsgledesykehjem?

«Livsglede for eldre» har spredt seg til hele landet og inn i regjeringens planer.

– Nå står det i regjeringens stortingsmelding at alle sykehjem i Norge skal bli livsgledesykehjem. Det er ganske stort, sier Elin Anita Verdal

Mandag mottok hun Livsvernprisen 2015 sammen med Annette Skeie Jakobsen.

Satt inne

Da de var sykepleiestudenter, startet de bevegelsen «Livsglede for eldre». Tanken vokste fram etter at Jakobsen hadde praksis på sykehjem der mange av de eldre ikke hadde vært ute på flere år. Hun hadde jobbet innen salg og service, og det gjorde vondt å se tilbudet de eldre fikk.

– Jeg begynte å ta dem med ut i frisk luft, la dem hilse på gamle kjente, og så hvordan de gnistret til og pratet mer. Jeg tenkte at praksisstudenter er en ressurs som kan brukes mye mer, og skjønte fort at det var mange­ flere som kunne bidra, andre helsefagstudenter, skoleelever og næringslivet som sponset det vi gjorde, har Jakobsen tidligere fortalt til Vårt Land.

LES MER: Henter fram livsgnist

Helsefagstudenter

Siden starten på Sørlandet for ti år siden har organisasjonen vokst. Den har i dag 14 ansatte, og er en frivillig organisasjon som arbeider for at eldre skal ha en god og meningsfull hverdag. Tanken er at gode opplevelser skal stimulere eldres liv sosialt, åndelig og kulturelt. Metoden er å spille på frivillighet og engasjement, og bruke studenter innen helsefag som krumtapper i det hele.

102 videregående skoler med helse- og sosialfag har nå livsglede for eldre som en del av utdannelsen. Også mange barnehager er involvert og besøker sykehjem og tar eldre med ut på tur. Andre steder lager studenter minifrivillighetssentraler, der eldre kan ringe inn og få hjelp til ærender og oppgaver som må gjøres.

Et livsgledesykehjem fyller ni kriterier som skal skape mer liv i tilværelsen på et sykehjem, og til nå er 45 sykehjem sertifisert av Livsglede for eldre.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Sponset

Like før prisutdelingen hadde prisvinnerne sommerfugler i magen.

– Vi startet dagen hos TV 2s God Morgen Norge, og har vært gjennom flere intervjuer i det siste. På grunn av denne prisen får vi mye omtale som er viktig for stiftelsens videre arbeid, sier Jakobsen.

I dag har både Jakobsen og Verdal andre jobber, men Jakobsen sitter i styret for organisasjonen, og begge i representantskapet.

– Blir dere på en dag som denne fristet til å gå tilbake igjen til Livsglede for eldre på fulltid?

– Jeg hadde absolutt gjort det igjen. Jeg savner driven og kontakten vi hadde med de eldre, sier Verdal.

– Jeg sluttet i 2011 fordi min mann fikk diabetes og jeg så et behov for at han skulle få en varslingstjeneste. Da hadde stiftelsen kommet så langt at den ikke var avhengig av oss for å fungere videre, sier Jakobsen.

– Hvor får Livsglede for eldre penger fra til å drive?

– Næringslivet har vært viktig for oss. I hele oppstarten, fra 2006 til 2013 ble vi sponset av Vitus apotek med flere millioner kroner i året. Pengene gikk både til konkrete aktiviteter i hele Norge og til å drifte stiftelsen. Nå er vi på jakt etter nye samarbeidspartnere. Fra 2010 får vi rundt 2,5 millioner kroner over statsbudsjettet, og vi har også en del private givere, sier Jakobsen.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter