Nyheter

Vil gjøre barneombud til mobbeombud

Djupedal-utvalget mener bøter vil løse alvorlige mobbesaker.

17.000 barn og unge sier at de blir mobbet to-tre ganger i måneden eller mer, ifølge Elevundersøkelen 2014. Blir man mobbet skal man varsle skolens ledelse, som skal sette i gang tiltak. Dersom skolen ikke tror mobberen, eller av andre grunner ikke setter i gang tiltak, kan eleven og foreldrene klage til Fylkesmannen.

Men fylkesmannskontoret har ikke noen muligheter for å straffe skolen, dersom de ikke følger opp rapporten fra Fylkesmannen.

– Ordningen er lite brukt og vi har også sett tilfeller der skolen ikke har fulgt påleggene fra fylkesmannen. Vi har sett tilfeller der barn og foreldre må ta saken helt til høyesterett før skolen innrømmer feil, sier Øystein Djupedal.

Han er selv fylkesmann i Aust-Agder og leder det offentlige oppnevnte mobbeutvalget som i dag presenterer tiltak som skal få ned mobbingen.

LES OGSÅ: Journalistprisen til «Historien om Odin»

Bøter som svir

Utvalget å styrke dagens barneombud slik at det også kan bli et nasjonalt mobbeombud – og det skal få mulighet til å gi skoleeiere bøter dersom skoler ikke klarer å løse alvorlige mobbesaker.

– Hvor store bøter snakker vi om?

– Vi har ikke tatt stilling til hvilke summer det bør være, det må ses opp mot annet lovverk. Men det er klart det må være bøter som svir, sier Djupedal.

LES OGSÅ: Tårer og fakler mot mobbing

Gjør ingenting

Tony A. Vangen, er advokat og har sittet i styret til Odin Stiftelsen, en støttegruppe med navn etter Odin Olsen Andersgård, 13 åringen som tok sitt eget liv etter å ha vært utsatt for langvarig mobbing. Vangen har vært advokat i flere store mobbesaker, der foreldre har saksøkt skolen.

– En botordning vil være veldig effektivt. Det gir skolen klare insentiver til faktisk å ta grep for å stanse mobbingen, sier Vangen.

LES MER: Endret syn på bøter

Han har sett mange saker der foreldre og eleven har klaget til fylkesmannen.

– I flere tilfeller har fylkeskmannen kommet med en knusende rapport. Skolen sier de tar den til etterretning, men endrer ofte lite eller ingen ting, sier Vangen.

LES OGSÅ: Morten Harket: – Jeg ble mobbet og jeg mobbet selv

Hastverk

Kristoffer Hansen er påtroppende leder i Elevorganisasjonen, som representerer elever ved 400 ungdoms- og videregående skoler i Norge.

Han tror bøter fra Barneombudet kan bety enormt mye for ungdom som mobbes på skolen.

– Økonomiske sanksjoner vet vi er effektive og det er det som gjør dette til et godt forslag. For det tvinger skolen til å handle raskt.

Han forventer regjeringen lytter til forslaget og at det kan settes raskt ut i livet.

– Det haster å få dette ut i praksis. Det kan hjelpe mange elever der ute.

LES OGSÅ: Skulle gjerne vært overflødig

Står ikke alene

Han tror Barneombudet er en institusjon som vil egne seg til å støtte barn og foreldre i mobbesaker.

– Ombudet har spesialkunnskap om barn og mobbing. Ombudet er også godt kjent blant barn og unge og jeg tror foreldre og barn vil føle at ombudet gir en bedre menneskelig støtte enn det fylkesmenn klarer, sier Djupvik.

LES MER: Barneombodet foreslo bøter

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter