Nyheter

Vi kjøper sportsutstyr som aldri før

– Du går ikke dobbelt så fort på ski selv om du kjøper dobbelt så dyre ski, sier treningsekspert. Idrettsminister Hadia Tajik ber nordmenn tenke seg om.

Julaften kommer det til å ligge mange ski, skøyter og skiklær under juletrærne. For i år kommer nordmenn til å bruke 12 milliarder kroner på sportsutstyr totalt, viser tall fra selskapet Sportsbransjen. Det er en økning på 63 prosent siden 2005.

Utstyrshysteri. For å sette det i perspektiv: 12 milliarder kroner tilsvarer:

• En halv milliard mer enn staten bruker på dagpenger i år.

• Like i underkant av Sierra Leones bruttonasjonalprodukt i 2012.

• Nesten ni ganger mer enn nordmenn gir i veldedighet som faste givere og faddere.

Kulturminister Hadia Tajik (Ap), som også er idrettsminister, ber nordmenn tenke seg om en gang til før de kjøper nytt. Statsråden mener man ikke trenger siste nytt på sportsutstyrs-fronten for å være «med».

– Det er mulig å ta en tur i alminnelige joggesko eller enkelt skiutstyr, sier Tajik i en epost til Vårt Land.

Reagerer. Treningsekspert Kari Jaquesson mener sportshysteriet har gått for langt:

– Beløpet er vanvittig. Du går ikke dobbelt så fort på ski selv om du kjøper dobbelt så dyre ski, sier Jaquesson.

Men ingenting tyder på at interessen for sportsutstyr vil bli mindre i årene fremover, sier administrerende direktør i Sportsbransjen, Bård Kristiansen.

Han peker på nordmenns økte kjøpekraft og medier som Dagens Næringsliv søkelys på treningsbølgen som forklaringer på utstyrsiveren.

Inaktive nordmenn. – Sportskjedene har også tatt opp kampen med motebransjen på klesfronten og selger også motesko og vintersko, sier Kristiansen.

Og det er særlig på skisalget bransjen merker veksten: Denne sesongen kommer nordmenn til å kjøpe 500.000 par ski, og vi vil bruke nærmere to milliarder på ski, staver og annet utstyr vi trenger for å ferdes i marka og på viddene.

Men den eksplosive veksten i utstyrssalget til tross: Kun 1 av 5 nordmenn oppfyller statens anbefalinger om 30 minutters daglig fysisk aktivitet, ifølge en kartlegging gjort av Helsedirektoratet i 2008 og 2009.

Liten sammenheng. – Selv om summene som brukes på sportsutstyr har økt kraftig betyr det ikke at aktivitetsnivået generelt blant nordmenn har økt, sier Bjørge Herman Hansen, forsker ved Norges Idrettshøgskole.

Professor og aktiv mosjonist, Janne Haaland Matlary, forklarer utstyrshysteriet med snobberi:

– Jeg tror det er en helt ukritisk holdning til markedskreftene på sportssiden. Folk med god råd får status ved å ha det siste, og det finnes stadig opp nye behov, sier statsvitenskapsprofessoren ved Universitetet i Oslo, og legger til:

– Vi vanlige mosjonister kan bruke det samme utstyret i årevis - jeg svømmer mye og bytter bare drakt når den er slitt ut.

60 milliarder. Kari Jaquesson mener det er helt greit at folk investerer i utstyr – så lenge det blir brukt.

– Man trenger ikke kjøpe nytt utstyr hvert år. En ting er at nordmenn bruker 12 milliarder på treningsutstyr på ett år, men i løpet av fem år er det jo mellom 50 og 60 milliarder, påpeker hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter