Nyheter

Vebjørn Selbekk angrer dypt

Da Vebjørn Selbekk trykket Muhammed-karikaturene i 2006, ville han ikke trykke støtende kristenkarikaturer. Det angrer han på i dag.

– Hvor mange kristenkarikaturer har du satt på trykk, Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk?

– Flere. Jeg husker blant annet at vi hadde en sak i Magazinet om Ecce Homo-utstillingen, der Jesus ble framstilt i en homoerotisk setting. Og i 2012 trykket vi en karikatur av Jesus med blottet rumpe som hadde stått på trykk i Bergens Tidende. Det var ikke en dramatisk avgjørelse for meg. Jeg har ingen problemer med å vise ting som kan være støtende for kristne.

LES MER: Støre erkjenner at Selbekk ble stående alene

– Under karikaturstriden sa du til fagbladet Journalisten at du ikke ville trykke karikaturer som støtet kristne. Det betyr at du har snudd siden den gang?

– Ja, selv om jeg på det tidspunktet allerede hadde trykket bildene fra Ecce Homo-utstillingen. Poenget mitt er at jeg trykker ikke for å provosere, men for å dokumentere når det er aktuelt – uavhengig om det er støtende for islam eller kristendommen.

LES MER: Nå er trykkefriheten for alle

Forsvarer retten

– I 2005 skrev du at du var for karikaturer som ytringsform, men at det fantes en grense der «ytringen går over til å bli en forsøpling av den offentlige debatten». Står du fortsatt inne for dette?

– Nei. Dette er uheldig formulert. Så vidt jeg husker så gjaldt det jødehatkarikaturer. Jeg synes det er et veldig sterkt virkemiddel å tegne en israelsk statsminister som holocaustkommandant, men jeg forsvarer Finn Graffs rett til å gjøre det.

LES MER: Mener blasfemilovene må bort

– Hvor langt kan en tegning gå før du ikke vil trykke den?

– I en ekstrem situasjon ser jeg ingen grenser for det. Hvis en tegning tar liv, har vi som redaktører et ansvar for å vise hva saken handler om.

Følg oss på Facebook og Twitter

– La oss si at noen blir drept på grunn av en tegning av Jesus og Maria som har sex. Trykker du den da?

– Ja, hvis for eksempel en katolikk går amok i en avisredaksjon og dreper mennesker på grunn av den tegningen, skal den på trykk. I dagens utgave av Dagen skriver vi om den nye forsiden til Charlie Hebdo. For å gi et riktig bilde av et satiremagasin som slår i alle retninger, trykker vi også noen av forsidene som handler om kristen tro.

LES MER: Vil ikke tvinges til selvsensur

Dypt troende

– En av forsidene viser den kristne treenigheten som tar hverandre bakfra. Vil du sette den på trykk?

– Vi har ikke kommet så langt i produksjonen av morgendagens avis (onsdagens, Vårt Land intervjuet Selbekk i går, red. anm) . Det viktigste er at vi gir et korrekt bilde av Charlie Hebdo og viser at de også langer ut mot kristne.

LES MER: – Satiren finner alltid nye veier

– Må det være så alvorlig at noen blir drept før du setter på trykk kristenkarikaturer?

– Nei. Jeg har trykket både Jesus-karikaturer og antisemittiske karikaturer selv om det ikke har vært internasjonal krise.

– Blir du som kristen krenket av karikaturer?

– Jeg er et dypt troende menneske. Det er klart at det er utfordrende for meg når det jeg tror på krenkes. Men selv om vi har forskjellige grenser for når vi blir støtt, må vi tillate ytringene. Og så må vi tillate oss å være uenige i disse ytringene og diskutere dem.

LES MER: Charlie og ytringsfriheten

Angrer dypt på leder

– Du støttet blasfemiparagrafen i 2004, med den begrunnelsen at «det er kristentroen som først og fremst forhånes i det norske samfunnet». Hva er ditt syn på dette i dag?

– Jeg skrev en leder som jeg angrer dypt på i dag. Den spres nå på sosiale medier, og det fortjener jeg. Da var situasjonen slik at daværende regjeringen Bondevik med støtte fra Frp vedtok å videreføre blasfemiparagrafen. Jeg støttet det i lederen, men nå har jeg skiftet mening. Vi kan ikke ha en blasfemiparagraf som politiske tanker kan gjemme seg bak. De danske Muhammed-tegningene var ikke først og fremst et angrep på islam som religion, men et angrep på politiske ideologier.

– Ikke presset av Støre

Vebjørn Selbekk sier det var han som tok initiativ til et forsoningsmøte med muslimske ledere, men at beklagelsen hans har blitt misbrukt i ettertid.

«Jeg henvender meg personlig til det muslimske miljøet for å si at jeg er lei meg for at deres religiøse følelser er krenket gjennom det vi gjorde da vi den 10. januar publiserte en faksimile av de danske tegningene fra Jyllands-Posten. Det var aldri vår hensikt å såre noen.»

Slik åpnet daværende Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk pressekonferansen 10. februar 2006. Ved sin side hadde han Islamsk Råd-leder Mohammed Hamdan, statsråd Bjarne Håkon Hanssen og megler og KrF-leder Dagfinn Høybråten.

– Mitt ønske med å beklage de krenkede, religiøse følelsene var et budskap om å stå sammen, forsoning og roe ned en situasjon som hadde gått ut av kontroll, sier Selbekk i dag.

Brune krefter

De siste dagene er det blitt stilt spørsmål ved om regjeringen, med utenriksminister Jonas Gahr Støre i spissen, presset fram en beklagelse fra redaktøren i forrige runde med karikaturstrid.

– Det er det mange som tror, men det ble jeg ikke. Støre kan kritiseres for mye i denne saken, men ikke dette.

Selbekk sier det var han og rådgiveren Vegard Kobberdal som tok kontakt med Ali Khan fra KrF, siden han hadde kontakter inn i de muslimske miljøene, og Dagfinn Høybråten.

– Jeg så at brune krefter prøvde å utnytte situasjonen. Det er så fjernt fra det jeg står for at det ville jeg virkelig isolere meg fra. Jeg hater ikke muslimer, jeg elsker muslimer.

– Ble du presset til innrømmelser innad i denne gruppen?

– Fra muslimsk hold ønsket de at jeg skulle legge meg fullstendig flat og beklage at jeg hadde trykket tegningene. Høybråten ville også at jeg skulle gå så langt. Men dette er viktig: Jeg har aldri beklaget at jeg trykket tegningene, sier Selbekk.

Misbrukt

– Men beklagelsen ble likevel oppfattet slik. Angrer du i dag?

– Ja, det gjør jeg. Den har blitt misbrukt og feiltolket på en veldig beklagelig måte. Sett i ettertid var ikke dette mitt stolteste øyeblikk, sier Selbekk.

Tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre har den siste uken fått kritikk for ikke å ha støttet nok opp om Selbekk mens striden sto på. Det er Dagen-redaktøren enig i.

– Jeg har stor sans for ham som menneske og politiker. Det er også bra at Arbeiderpartiet har fått en leder som har en kristen tro og tør å snakke om det. Men i denne saken fikk han en stor ripe som politiker, sier Selbekk.

– Ekteskapet holdt

Den siste uken har Vebjørn Selbekk blitt foreslått til Fritt Ord-prisen av Aftenpostens debattredaktør Erik Tornes, og statsminister Erna Solberg mener at norske myndigheter sviktet Selbekk under forrige karikturstrid. Dagen-redaktøren synes skiftet i opinionen fra 2006 og fram til i dag er «surrealistisk».

– Jeg er helt overveldet over alt som blir sagt. Dette er spesielt viktig for familien min, og særlig for kona mi, som har gått igjennom svært tøffe ting. Håndslaget fra statsministeren betyr veldig mye for henne, sier Selbekk.

Han forteller at det nådde et lavmål da ambassaden i Damaskus brant og statsminister Jens Stoltenberg gikk langt i å antyde at Selbekk var medskyldig.

– Jeg har ikke noe problem med å innrømme at dette var en påkjenning for ekteskapet vårt. Det er sterkt når en mor må spørre seg selv om barna blir satt i fare på grunn av det mannen er involvert i. Det er ikke noe selvfølge å komme seg igjennom noe sånt med ekteskapet i behold, og det er jeg veldig takknemlig for at vi har gjort.

– Ba hun deg noen gang om å beklage trykkingen?

– Ja, vi var i en ekstrem situasjon der vi gikk fra å leve en helt tilbaketrukket tilværelse til å bli omgitt av livvakter og politibeskyttelse. Hun skulle nok sett at alt var ugjort, og det skjønner jeg godt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter