Nyheter

Våger ikke straffe skjenkebrytere

Brudd på alkoholloven florerer. Men politikerne gjør ikke noe med det.

Organisasjonene Actis og IOGT har sett nærmere på hvordan Kommune-Norge håndhever alkoholloven. Funnene som presenteres i en fersk rapport fra Actis, er nedslående:

– Overskjenking og salg og skjenking til mindreårige er utbredt.

– Regelbrudd avdekkes, men får sjelden konsekvenser.

– Gapet mellom antallet avdekkede overtredelser og inndragelser av salgs- og skjenkebevillinger øker.

– Lite konsekvent behandling av lovbrudd.

– For få kontroller.

Actis poengterer at de mange bruddene på alkoholloven også rammer tredjepart. Naboer til skjenkesteder forstyrres av bråk, nærmiljøet til skjenkesteder utsettes for hærverk og voldsepisoder og til sist får seriøse serveringssteder dårligere konkurransevilkår.

LES OGSÅ: – Kom med straffeprikkene, Høie

Driver useriøst

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis sier «ulik behandling gjør at det kan bli for lett å drive useriøst».

– Hvorfor?

– Kontrollen er svak, noe som har to forklaringer.

Det er ofte for få kontroller og for sjelden rett før stengetid, som ofte er da disse lovbruddene skjer. For det andre prioriterer mange lokalpolitikere heller næringspolitikk foran forebygging og tar for lett på dette, sier Gerhardsen.

I rapporten skriver Actis:

«Mye tyder på at det er fristende for kommunene å gjøre unntak eller tillempe reaksjonene slik at bruddene får minst mulig konsekvenser. Begrunnelsene for hvorfor enkeltbrudd overses er mange. Næringshensyn settes foran ruspolitiske hensyn. Dette svekker virkningen av kontrollsystemet og skaper store forskjeller fra kommune til kommune.»

Straffes i lavsesong

Stortinget har vedtatt alkoholloven som gir flere nasjonale rammer, men det er kommunene som skal utarbeide alkoholpolitisk handlingsplaner, og det er lokalpolitikerne­ som skal vedta prinsipper og hovedlinjer for den lokale alkoholpolitikken.

I disse planene planen blir ­reglene for salgs- og skjenkebevillinger vedtatt, men planene skal også fortelle hvilket kont­roll- og sanksjonsregime kommunene skal ha.

Actis er ikke imponert over ­lokalpolitikernes vilje til å straffe lovbryterne slik at det svir:

– Et samlingssted for studenter i Trondheim ble tatt for brudd på alkoholloven. Men de fikk legge perioden med inndratt skjenkebevilling til påskeuken. Resultat: De mistet bare to åpningsdager.

– Et diskotek i Grimstad ble tre ganger i løpet av ett år tatt for brudd på alkoholloven, siste gang i høysesongmåneden juli. Men den kommunale kontrollnemnda aksepterte at inndragningen av skjenkebevillingen, 21 dager, ble lagt til lavsesongen i januar.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter