Nyheter

Utreder spritsalg som kan sprenge polet

Sylvi Listhaug får nå utredet en type gårdssalg av sprit som svenskene droppet for at ikke alkoholmonopolet skulle ryke.

Midt i juni gjestet landbruksminister Sylvi Listhaug årsmøtet til Bryggeri- og Drikkevareforeningen og slapp nyheten som gleder lokale cider- og ølprodusenter:

Regjeringen vil skaffe en rettslig vurdering av løftet om gårdssalg av alkohol kan tilpasses EØS-avtalen.

Men i mandatet viser det seg at regjeringen også vil ha utredet salg av sterkere typer alkohol over 4,7 prosent. Da kan det være snakk om lokal akevitt eller andre former for sprit eller sterkvin. Der har Vinmonopolet i dag enerett og kan altså bli utfordret.

– Dette er problematisk for Vinmonopolets eksistens, er meldingen fra professor Nick Sitter, ekspert på EU og konkurransepolitikk ved Bedrifts­økonomisk Institutt.

LES OGSÅ: Blåblå tillater mer alkoholreklame

Overrasket. Hovedorganisasjonen på rusfeltet – Actis – er bekymret og advarer:

– Sverige har utredet noe tilsvarende og fått klar beskjed fra EU-hold – to ganger: Slikt gårdsutsalg er ikke forenlig med det å opprettholde et alkoholmonopol. Derfor overrasker det meg at regjeringen går i gang med dette, sier generalsekretær Mina Gerhardsen.

Frp gikk i fjor til valg på å skrote hele vinmonopolordningen. Men i regjeringserklæringen formulerte Frp og Høyre at hovedlinjene i norsk alkohol­politikk skal «ligge fast».

LES OGSÅ: Ny drikkekultur bekymrer Folkehelseinstituttet

Taust Frp. Om Frp har noen vilje til å redde Vinmonopolet dersom konflikter med EU om gårdssalg oppstår, vil ikke Listhaugs departement svare på. Selv er ministeren på ferie, og statssekretær Hanne Blåfjelldal vil ikke kommentere temaet overfor Vårt Land.

Kommunikasjonsavdelingen i Landbruksdepartementet uttalte i går at Blåfjelldal overlot til Helsedepartementet å håndtere saken.

Ekspertene. Siden Helsedepartementet har hovedansvar for alkoholpolitikken, blir det formelt dem som er oppdragsgiver for ekspertene som skal utrede gårdssalg.

Som i saken om ideelle organisasjoner og EUs anskaffelsesdirektiv, har regjeringen hentet inn professor Fredrik Sejersted til å utrede saken. Med seg får han også professor Finn Arnesen, en av landets fremste EU-eksperter.

– Jeg skjønner ikke at Listhaug i det hele tatt tror at hun kan få noe annet svar enn det svenskene kom frem til i sin utredning, sier Gerhardsen.

Svenske-utredning. Den kom i 2010 – og ble i 2012 formelt lagt i en skuff. Den skisserte nemlig dramatiske endringer i alkoholpolitikken dersom gårdssalg utover øls styrke skulle tillates innenfor EU-jussen:

Gårdsutsalgene trengte ikke en gang ligge på en gård. En bonde fra Skåne kunne eksempelvis ha utsalg i Gøteborg. Hadde det vært i Norge, kunne altså Hardanger-bonden med sterk cider hatt utsalg i Bergen by.

For ikke å diskriminere andre nasjoner, må også utenlandske bønder kunne opprette gårdsbutikker på svensk grunn. Et annet alternativ var å åpne for at også utenlandske viner fikk tilgang til hyllene i svenske gårdsutsalg.

I skuffen. Deler av svensk presse stemplet konsekvensene som et slags farvel til Systembolaget og monopolordningen. To år senere konkluderte fagstatsråden Maria Larsson at Sverige ikke ville innføre noe gårdssalg fordi landet «ikke ville risikere» å miste alkoholmonopolet.

EU-ekspert Nick Sitter tror et eventuelt norsk gårdssalg av sterkere alkoholvarer i seg selv vil bli problematisk for Vinmonopolets eksistens. På begynnelsen av 90-tallet kjempet Norge for å få beholde monopolet innenfor EØS-medlemskapet.

– Det fikk Norge av helsepolitiske grunner. Men dersom Norge nå åpner for unntak fra det, vil det oppstå problemer med å legitimere den helsepolitiske begrunnelsen for fortsatt å ha et vinmonopol, sier Sitter og fastslår at man beveger seg «inn på farlig grunn».

Nei til hindre. I seg selv trenger det ifølge Sitter ikke å være problematisk om et gårdsbruk i eksempelvis Valdres får omsette et lite kvantum egenprodusert, sterk alkohol.

– Men innrømmer man det unntaket fra monopolordningen, kan man heller ikke forskjellsbehandle nettsider eller utsalg fra andre nasjoner innen EU i å omsette alkohol direkte til norske kunder, sier han.

Sitter viser til at EU-domstolen alltid er konsekvent på ett punkt: Nasjonale hindre skal ikke godtas.

Tvilende ekspert. Ekspertene har fått et detaljert mandat. Blant annet skal de belyse om Vinmonopolet kan være salgsansvarlig på produksjonsstedet for den lokale alkoholen.

En av regjerningens utredere – professor Finn Arnesen – var i en reportasje i Vårt Land i 2011 tvilende til om EU-regelverket ville godta gårdssalg av alkohol over 4,75 prosent. Han mente man da var «i farlig farvann» om man ville beholde Vinmonopolet.

Intern strid. Også de rødgrønne opplevde for noen år siden en intern strid om gårdssprit. I 2011 ­ønsket Sps landbruksminister Lars ­Peder Brekk å tillate salg av ­lokalt brennevin i gårdsbutikker.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter