Nyheter

Utfordrer Høyre til grønne investeringer

Venstre, Frp og KrF går sammen om å kreve at en andel av Oljefondet skal investeres i fornybar energi.

Midt i valgkampspurten stiller tre politikere opp på Stortinget for å fortelle at de er enige om at det er tid for å opprette et eget fond i Oljefondet som investerer i fornybar energi. Trine Skei Grande (V), Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at Norge gjennom Oljefondet og offentlig eierskap har investeringer på rundt 6.000 milliarder kroner. Under en halv prosent er investert i fornybar energi.

– Vi mener et slikt fond er nødvendig fordi vi vet at det er mye enklere å investere på New York-børsen enn å reise til land i Afrika som har et vekstpotensial, men som krever at du setter deg inn i mye mer, sier Solvik-Olsen.

Han mener at et eget fond som kun vurderer prosjekter innen fornybar energi og miljøteknologi, utvikler en spesialkompetanse.

Vil ha ny kurs. Trine Skei Grande forklarer at anledningen for å gå sammen om dette nå, er en rangering som Verdens villmarksfond (WWF) har gjort av partiene foran valget. På en skala fra dødningehode som verst til tre pandaer som best, får både V, KrF og Frp tre pandaer på spørsmålet. Den mulige regjeringspartneren Høyre får dødningehode. Høyre har ikke sagt noe i sitt program om et eget fond for fornybar energi.

– Det er ikke uten grunn at WWF har tatt dette som et av de viktige sjekkpunktene. Oljeøkonomien drar til seg mye av investeringene, og det er skummelt for norsk økonomi. Vi ser en sånn klokkertro på at disse handlegatene i London og Paris skal hjelpe oss framover alene. Vi må forvalte formuen og pensjonene vår annerledes framover, og gjennom det bidra til å utvikle norsk næringsliv, sier Skei Grande.

Oljefondet, som formelt heter Statens pensjonsfond utland (SPU), kan investere inntil 5 prosent av pengene i eiendom.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) viser til at olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) argumenterer for full fart i norsk oljeutvinning med at verden trenger mer energi, også de fattige.

– Dette som vi foreslår her, vil utvikle ny fornybar energi i de fattigste landene og skape arbeidsplasser. Penger er en enorm makt. Å investere mer i å utvikle fornybar energi, er å bruke oljefondet mer fornuftig og målretta, sier han.

Høyre satser på vannkraft. Nikolai Astrup, miljøpolitiker i Høyre, synes ikke partiet er et dødningehode verdig.

– Jeg synes nok heller at vi burde fått en pandabjørn, sier han.

Astrup understreker at Høyre ønsker å satse på fornybar energi, men vil la forvalterne i Norges Bank vurdere hva som er mest lønnsomt for Oljefondet.

– Vi har ikke avvist at det kan bli aktuelt å ha noen overordnede rammer for plasseringene, slik vi har på eiendom. Men først og fremst skal Oljefondet trygge våre pensjoner og investere pengene våre i tråd med det, sier Astrup.

– Mener du at risikoen er større ved å investere i fornybar energi enn ved å kjøpe eiendom i London og Paris?

– Ingenting hindrer Oljefondet i å investere i fornybar energi i dag. Jeg tror det vil bli mer attraktivt etter hvert som CO2-prisen stiger og vi får på plass en internasjonal klimaavtale, og egne kvotesystemer i flere land og regioner.

Astrup viser også til at selskapet SN Power som er eid av statseide Statkraft (60 prosent) og det statlige investeringsfondet Norfund (40 prosent) satser fornybart.

– SN Power utvikler vannkraftverk på kommersiell basis i utviklingsland i stor skala i dag, og alt ligger til rette for å styrke virksomheten deres i årene som kommer, sier han.

Ketil Solvik-Olsen mener at både Ap og H ønsker å holde en «armlengdes avstand».

– Høyre er et konservativt parti som skal ha «hands off» overfor næringslivet. Ap sier at de skal ha en aktiv næringspolitikk, men det er stort sett når de møter LO-medlemmer. Når de faktisk skal treffe en beslutning, sier de at nei, der er det et styre eller et utvalg som må ta avgjørelsen, og da skal ikke politikere ha noen mening.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter