Nyheter

Unisont nei til omskjæring

Kun organisasjoner som er negative til omskjæring av gutter møtte i går på Stortinges åpne høring.

I april fremmet helseminister Bent Høie (H) et lovforslag om at rituell omskjæring av gutter blir en del av spesialisthelsetjenesten. Under gårsdagens stortingshøring møtte forslaget kraftig motbør.

Ønsker aldersgrense. – Dersom vi hadde begynt med denne praksisen i dag, hadde vi da ment det var akseptabelt å skjære i friske guttebarns kjønnsorganer på et offentlig sykehus, spurte fagsjef hos Barneombudet, Camilla Kayed.

Hun foreslår en aldergrense for inngrepet og mener det ikke er grundig nok utredet om omskjæring er en praksis vi faktisk ønsker i Norge.

– Dersom Stortinget vedtar dette forslaget, så gjør de det imot anbefalingen til et nærmest samlet, medisinsk- og barnerettslig miljø, sa Kayed.

Savnet de religiøse. Årlig omskjæres omlag 2.000 guttebarn i Norge i privat regi. Dette vil helseministeren nå ha inn i kontrollerte former. I forslaget fra regjeringen skal inngrepet gjøres på offentlig sykehus eller på private klinikker etter avtale med det offentlige.

Hverken Islamsk Råd Norge eller Det Mosaiske Trossamfund deltok på tirsdagens høring. Det syntes stortingsrepresentant for KrF og saksordfører, Olaug Bollestad, er synd.

– For høringens del hadde det vært bra å få frem den religiøse bakgrunnen for rituell omskjæring. Det kan bli så teknisk at vi ikke forstår det religiøse aspektet, sa Bollestad til Vårt Land i etterkant.

Ikke bestemt seg. Også helsepolitisk talsperson i Ap, Torgeir Micaelsen, etterlyste dette perspektivet.

– De religiøse minoritetenes syn er det som ligger til grunn for hele diskusjonen. Det perspektivet må frem før vi konkluderer i saken, sa Micaelsen som ennå ikke si vil hva han mener om regjeringens forslag.

– Dette er et spørsmål vi drøfter i partiet. Jeg synes det en vanskelig sak, men vi skal bruke den tiden vi trenger for å komme frem til en løsning, sa han.

Ønsker forbud. Human-Etisk Forbund er på sin side klar på at de ønsker totalforbud før barnet er myndig.

– Etter vår mening kan ingen med loven i hånd ha rett til å utføre en skadelig, og potensiell dødelig religiøs handling, under dekke av trosfriheten, sa styreleder Tom Hedalen og fortsatte:

– Foreldres trosfrihet kan ikke ha frie tøyler når det skader barna eller medfører irreversible inngrep.

Varsler støtte. Både KrF og Sp varsler støtte til regjeringens forslag, men Sp stiller sine representanter fritt. Høie har dermed flertall i Stortinget for sin omskjæringslov.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter