Politikk

Ungdomspolitikere diskuterte alkoholpolitikk med pils på bordet

– Hvorfor sitter det ikke andre­ her enn dem som synes at øl skal være billigere eller lettere tilgjengelig? spurte tilhører de politiske ungdomsprofilene.

Litt gjemt i hovedprogrammet under Arendalsuka arrangerte ­liberale Unge Venstre debatt om «Alkoholpolitikk over en øl» på det mørke drikkestedet Havnepuben.

– Et drømmetema for oss, sa en oppglødd leder av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Atle Simonsen.

Det er svært sjelden vare med alkohol på bordet til paneldeltakere under holmganger i norsk politikk. Og det er nærmest uhørt blant toppene i rikspolitikken. Men arrangøren Unge Venstre hadde ikke problemer med å tøye oppfatninger denne­ kvelden.

– Er dette vanlig i norsk ungdomspolitikk?

– Nei, det var bare for å illustrere­ temapoenget denne­ gangen: Diskutere alkohol­politikk­ over en pils, svarer Unge Venstres leder, Tord Hustveit.­

– Altså ikke noe Unge Venstre nå vil praktisere i fortsettelsen?

– Nei.

LES OGSÅ: Gir regjeringen budsjett-ultimatum

Den «kjipe». For Unge Venstre­ er det blitt en tradisjon å arrangere­ debattmøter med brodd mot norske reguleringer­ under den politiske stor­mønstringen Arendalsuka.

I fjor var det stinn brakke og stor stemning da daværende Unge­ Venstre-leder Sveinung Rotevatn og et bredt panel­ ungdomspolitikere angrep norske forbud. Denne uken var bildet et hakk mer nyansert da Hustveit,­ FpU-toppen Simonsen­ og ­Senterungdommens leder ­Erling Laugsand ryddet i alkohol­politikk.

– Jeg er kanskje den kjipe i panelet­ her. For det er grunnleggende: Alkohol er ingen vanlig­ vare, den er et rusmiddel.­ Alkoholpolitikken kan gjerne­ endres, men målet er at folk skal drikke mindre og skadene ­reduseres, sa Laugsand.

Øl-burka. I norsk ungdoms­politikk har han sin tydelige motpol i FpUs relativt nye leder:

– Jeg får nesten kalle meg ekspert,­ fordi jeg har skrevet­ bachelor-oppgave om øl, innledet­ Simonsen og knallet til mot politikere som behandlet­ voksne som barn i alkohol­politikken.

Fremskrittspartiets ungdomspolitikere vil rydde de fleste ­alkoholpolitiske reguleringer av veien:

Reklameforbudet må bort. Vinmonopolet likeså. Og spesielt alle de små mini-­reguleringene­ mot skjult reklame­ – og åpningstider for alkoholsalg i norske butikker.

– Tiden med «burka» over øl i butikkene bør snart være forbi, sa FpU-toppen.

Kritisk liberal. Argument­pakken fra Unge Venstre-lederen­ i alkoholpolitikken brøt i år med den frihetsretorikken som de siste årene har profilert organisasjonen.

– Alkohol har mye positivt med seg – alle vi sitter her med en øl hver og det hadde vi ikke gjort om det ikke hadde en positiv­ virkning. Men det er noen det ikke er like gøy for: Eksempelvis barn som har foreldre som drikker mye, sa UV-leder Hustveit.

Den liberale ungdomslederen ønsker en rekke avreguleringer: Ja til gårdsalg av alkohol, ja til å drikke offentlig.

Men han synes alkohol skal ha høy utsalgspris. Og han er for avvikling av taxfree-ordningen og kritisk til å åpne for alkoholreklame på TV.

– Når man sitter i sin egen stue må det være mulig å se på TV uten å bli eksponert for ­alkoholreklame. Det er noe inngripende i det: Er man rus­avhengig, er det ikke noe sted å gå uten at alkoholen følger etter deg, sa Hustveit.

Egne alkosjapper. I fjor drev Unge Venstre igjennom landsmøtevedtak i moderpartiet­ for å åpne for vin i butikk. Dagens­ UV-leder vil også skrote Vinmono­pol-ordningen, men lanserer en annen utsalgsmodell med en sosial begrunnelse:

Få øl ut av daglivarebutikkene­ – og inn i egne alkohol­butikker a la utenlandske «liquor stores».­ Det er strengt regulerte butikker­ som ikke får selge annet enn ­alkohol.

Dermed får folk sjanse til å handle i dagligvarebutikken uten å måtte gå forbi ølkassene.

– Dette er et godt kompromiss for å verne de svakeste – og endre­ et foreldet vinmonopol, mener Hustveit.

Profitt-kritisk. Den slags klinger­ ikke godt i Senterungdommen, der moderpartiet var det første som foreslo å la Vinmonopolet overta også taxfree-salget.

– Hvorfor skal du flytte profitten­ ved å selge alkohol over til private? Staten har så store kostnader knyttet til sykefravær og helsebehandling at det er riktig­ at det er den som tjener på dette, sa Erling Laugsand.

Ganske tidlig i debatten kom skummende halvlitere på bordet­ til debattantene. I utkanten av lokalet satt en gruppe eldre tilhørere, som syntes budskapet til de unge var i drøyeste laget.

Gamle garde. – Dette illu­strerer den alminneliggjøringen­ av alkoholbruk som gjennomsyrer samfunnet vårt, sa en av dem, Bjarne Wik, i debatten ­etterpå.

– Hvorfor sitter det ikke andre­ her enn dem som synes at øl skal være billigere eller lettere tilgjengelig, sa han, og minnet om at 2.000 mennesker hvert år dør som følge av alkoholbruk her i landet.

Men applausen han fikk kom fra den gamle garde. De unge i forsamlingen var mer begeistret­ for FpUs Atle ­Simonsens utbrudd mot norske alkohol­reguleringer. Budskapet hans var klart: Det å gjøre det «skummelt,­ farlig og mystisk» er ikke noe bra for norsk alkohol­politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk