Nyheter

Tvang frem botox-beklagelse gjennom sosiale medier

Kvinneblad fikk så hard kritikk etter en utgave full av råd om botox og fettsuging at de måtte beklage overfor leserne. – Sosiale medier har gjort folk mye flinkere til å si fra hvis de er misfornøyde, sier forfatter og blogger Marta Breen.

Flere kjendiskvinner har reagert kraftig på hvordan forsiden til den nyeste utgaven av magasinet Henne Vakker er utformet. Forsiden er full av henvisninger til saker om plastisk kirurgi. Eks-blogger og forfatter Linnéa Myhre mener det er den verste magasinforsiden hun noen gang har sett, og at det er ufattelig at journalistene i bladet får sove om natten.

– Måtte Gud være med alle som åpner bladet, jeg blir blind bare av å lese forsiden, sier hun til Dagbladet.

Også artistene Gabrielle Leithaug og Marthe Valle reagerer på forsiden. Mens Leithaug påpeker at «media er forskrudd», skriver Valle på Facebook at hun blir helt andpusten av forsiden.

– Er dette skjønnhet? At alt på kvinnen skal strammes, skiftes ut, poleres og blekes, spør hun.

LES OGSÅ: En av to norske mødre ønsker kosmetisk operasjon

Mer makt til forbrukerne. Før helgen publiserte Henne en uttalelse der de skriver at de ønsket å gå i dybden og gi leserne en trygg og relevant guiding i jungelen av behandlinger som tilbys.

«Men ingen skal føle noe press til å benytte seg av verken stamcellebytter, tannbleking eller fettsuging. Vi ser at sammensetningen og vinklingen av forsidetekstene ble for ubalansert. Henne har alltid stått for rause verdier, og vi heier på alle kvinner – uansett kropp. Derfor, til alle dere som har deltatt i debatten rundt forsiden de siste dagene; takk for engasjementet – vi tar til oss kritikken og ønsker konstruktive korrigeringer fra leserne våre velkommen.», skriver de videre.

Forfatter og journalist Marta Breen tror innrømmelsen fra magasinet viser at sosiale medier er med å bidra til mer forbrukermakt. Hun har selv en blogg der hun blant annet har kommentert Nettavisens bruk av lettkledde kvinnekropper som vilkårlige illustrasjoner til artikler. Etter stort engasjement på sosiale medier, erklærte sjefredaktør Gunnar Stavrum at det skulle bli mindre sex i spaltene.

– Sosiale medier har gjort folk mye flinkere til å si fra hvis de er misfornøyde. De legger ut bilder og starter en debatt. På den måten når forbrukerne de ansvarlige mye raskere. Redaktørene og de som jobber i disse bladene vil jo ikke at sosiale medier skal være fulle av forakt og latterliggjøring av produktene deres. Det er lettere å påvirke enn folk tror, sier hun til Vårt Land.

Sjefredaktør Laila Madsö i Henne ønsker ikke å kommentere saken og viser til uttalelsen.

LES OGSÅ: Forkle som blindspor for feminismen

– Skiller seg ut. Breen mener forsiden til Henne Vakker skiller seg klart negativt ut i bladhyllen.

– Denne forsiden tøyer strikken enda litt lengre enn det vi er vant til. På en ukritisk måte omfavner den kirurgi, fettsuging og botox. Men Henne Vakker er ikke alene om det, det har vært en trend de siste årene å lage ukritiske forbrukerguider til for eksempel behandlinger med restylane. Bladene lager disse sakene parallelt med at denne delen av skjønnhetsindustrien vokser seg til himmels, sier hun.

– Hvorfor er slike forsider og forbrukerguider problematiske?

– De normaliserer noe som er unormalt. Jeg tror mange som for 20 år siden ville sagt at kirurgi var helt utelukket, i dag vil være mer avventende eller til og med positive. Det er ikke greit at skjønnhetsidealene er så uoppnåelige at vi må skjære i kroppene våre for å bli sett på som vakre. Det sier seg selv at noe er galt.

– Et samfunnsproblem. Breen mener glansede blader med positivt vinklede artikler om plastisk kirurgi kan få alvorlige konsekvenser for leserne, både de voksne og de unge.

– Normen for hva som blir sett på som skjønnhet, blir satt mye høyere. Å ha en panne med rynker blir plutselig ikke så normalt lenger. Forskning viser at 43 prosent av 16 år gamle jenter er misfornøyde med egen kropp. Eldre kvinner slipper heller ikke unna usikkerhet knyttet til kropp og utseende. Vi snakker om et samfunnsproblem, sier Breen.

Hun tror ikke uttalelsen fra Henne vil føre til at det blir slutt på forsider og artikler om plastisk kirurgi. Hun viser til at trenden om «antiage», anti-aldring, kommer fra England og USA, og at norske blader vil fortsette å lage denne typen stoff.

– Men jeg synes det er positivt at Henne beklager, understreker hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter