Nyheter

Tror på muslimsk alkoholeffekt

Tenåringer i Norge ligger i front i europeisk trend og 
drikker mindre alkohol enn før. Muslimsk ungdom påvirker drikkevanene til etnisk norsk ungdom, tror rusforsker.

– Det er nok en del muslimer som begynner drikke for å tilpasse seg det norske samfunnet, men de drikker mindre enn annen ungdom, sier Houda Zammali.

Hun jobber i avholdsorganisasjonen IOGT sammen med sin muslimske kollega Mirjeta Emini.

Zammali mener forbruket til den enkelte ofte er avhengig av sammensetningen i vennegjengen.

– Hvis det er en gruppe med mange muslimske ungdom og bare noen få med etnisk norsk bakgrunn, vil ikke alkohol være noe man samles rundt for å ha det gøy.

LES OGSÅ: – Velkomen etter

Hennes kollega Emini har ­ansvar for IOGTs introduksjonskurs for innvandrere. Målet er å gjøre innvandrere kjent med norsk ­alkoholkultur, og å styrke de som ikke drikker, til å kunne passe inn i det norske samfunnet.

Emini vokste opp på Homlia.

– I min vennekrets var alkohol et ikke-tema, også blant mindre etnisk norske venner, sier hun.

Tror på smitteeffekt

Tallenes tale levner ingen tvil. Norsk ungdom drikker mindre enn på starten av 2000-tallet.

Sosiolog og rusforsker Willy­ Pedersen publiserte nylig en forskningsartikkel som ser på drikkemønstrene blant 16- og 17-åringer fra 1990-tallet fram til i dag (se faktaboks).

LES OGSÅ: Tar oppgjør med fylla

Pedersen tror noe av årsaken til nedgangen skyldes at drikke-vanene til muslimsk ungdom påvirker venner med annen bakgrunn.

– I de store byene tror vi utviklingen kan være preget av muslimske ungdommer. De har en veldig restriktiv holdning til alkohol, noe som også vil kunne påvirke andre ungdommer i deres omgangskrets, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Generasjon prestasjon

Pedersen ser også andre mulige forklaringer på utviklingen.

– Ungdom har tradisjonelt drukket alkohol i skjul for foreldrene for å markere selvstendighet og opposisjon. Nå har ­alkoholforbruket økt kraftig i foreldregenerasjonen – også blant besteforeldre.

Pedersen mener ungdom derfor kan tenkes å drikke mindre som en form for protest og fordi de rett og slett er lei av at foreldrene drikker mye.

– I tillegg er det mulig å se utviklingen i lys av det som kalles generasjon prestasjon, eller ­generasjon lydig. Spesielt mange jenter er svært opptatt av kropp, trening og å spise sunt. Alkohol passer dårlig inn i et sånt sunnhetsregime.

En annen mulig forklaring er at flere ungdom sitter hjemme og spiller dataspill på internett.

– Dette gjelder også risikoutsatte ungdommer, som ellers kanskje ville hengt ute på gatene, der alkohol er lettere tilgjengelig.

LES OGSÅ: «Vin-merking setter hele polet i fare»

Europeisk trend

Pedersen peker på at alkoholforbruket til unge og voksne går i ulike retninger.

– Voksnes forbruk har økt i mange år og er nå stabilt høy. De som er over 50 år, drikker mye mer enn før, mens ungdom holder igjen. Vi kan få mange interessante generasjonskonflikter. Det kan tenkes at unge kan bli lei av de voksnes alkoholforbruk, og ønsker å si fra.

Bruken av tobakk og cannabis blant ungdom går også ned, ifølge Pedersen.

– Vi ser den samme type motbølge i hele Europa. Norge er et av landene hvor forandringen er veldig stor, så norsk ungdom ligger i front, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter