Nyheter

Tror mobilpant ville gitt rush fra utlandet

Med 200 kroners pant på mobiler ville Norge risikert å bli dumpingland for utrangerte mobiler, sier Klima- og miljødepartementet.

Framtiden i hender viser til at nordmenn i år kjøper 2,4 millioner nye mobiltelefoner og ønsker en pant på 200 kroner for at de gamle skal gå til gjenvinning. Telefonene inneholder mange verdifulle og noen sjeldne metaller.

– I dag er det ikke aktuelt å innføre en pant på mobiltelefoner, sier Jens Frölich Holte (H), politisk rådgiver i Klima- og miljødepartementet.

LES SAKEN: Vil ha pant på mobiltelefoner

Mye for lite

Han viser til en analyse departementet har fått utført, som konkluderer med at en pant må være på minst 50 til 200 kroner for å ha effekt. Konsulentene som har laget analysen mener at mange vil komme fra andre land med sine utrangerte mobiltelefoner for å få panten.

– Mobiltelefon har liten vekt i forhold til verdien, understreker Holte.

Han viser til TV-serien Seinfeld som hadde en episode der målet var å kjøre fra New York til Michigan for å pante flasker, fordi panten var høyere der.

LES OGSÅ: – Pant er ikke veien å gå

Følger EU

Politisk rådgiver Holte mener at pant ville vært mer interessant hvis det ble innført i EU, og gjerne hele verden. Et nytt EU-direktiv som skal bli en del av norsk regelverk som vil kreve at utrangerte telefoner som kan ha sensitiv informasjon, skal legges i en lukket boks. Holte tror det kan senke terskelen noe for å levere inn mobiltelefonen.

Han deler Framtiden i våre henders bekymring for uthenting av metaller og mineraler fra konfliktområder, men mener at det er andre tiltak enn pant som må til.

– Om Norge innfører en pant vil det ikke flytte de store gruve- og mineralvolumene. Hvis målet er å stoppe konfliktmineraler er regnskogsatsingen vår mer effektiv, fordi den handler om betale folk for å bevare regnskog og la være å drive gruver. Oljefondet har også trukket seg ut av gruveselskaper på grunn av gruvedrift som gir naturødeleggelser, sier Holte.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter