Nyheter

Tror kjemikalier gir tidlig pubertet

Hormonforstyrrende stoffer kan gi jenter på syv år bryster.

I Danmark har barneavdelingene registrert at flere barn har kommet i puberteten mange år før gjennomsnittet. Syv år gamle jenter utvikler bryster og får sin første menstruasjon. Gutter på åtte år får større testikler og musklene vokser.

Professor og overlege ved Rigshospitalet i København, Anders Juul, mener hormonforstyrrende stoffer kan være en forklaringen.

Det er en sterk begrunnet mistanke om at hormonforstyrrende stoffer spiller en rolle, sier Juul til Politiken.

For 40 år siden var det fem barn som årlig fikk diagnosen for tidlig pubertet i Danmark. I 2005 ble det bare ved Rigshospitalet i København registrert 78 barn med tegn på for tidlig pubertet.

Flere kjemikalier. Juul mener årsaken til problemet kan ligge i endringene i miljøet og livsstilen de siste tiårene. Blant annet blir vi utsatt for langt flere kjemikalier og hormonforstyrrende stoffer enn tidligere.

Det vi impregnerer Gore-Tex-sko med og belegget på teflonpanner, har under dyreforsøk vist seg å ha hormonforstyrrende effekter, sier han og legger til:

Hvis barn blir utsatt for langt flere av disse stoffene, tror jeg bestemt det kan være en forklaring.

LES OGSÅ: Skremt over hormondoping blant barn

Langtidseffekter. Professor Jon Øyvind Odland ved Universitetet i Tromsø er bekymret over at vi fortsatt ikke kjenner langtidseffektene til mange kjemikalier.

Det er først de siste årene vi har blitt oppmerksomme på disse hormonforstyrrende stoffene. De kan føre til dramatiske konsekvenser, og vi kjenner enda ikke langtidseffektene, sier han.

Odland er forsker og lege, og jobber med å kartlegger miljøgifter hos barn i Nord-Norge. Fordi eventuelle skader først vises etter lang tid er prosessen med å påvise farlige stoffer langsom. Han trekker frem asbest som et eksempel på produkter som er blitt brukt i god tro, uten at man var klar over de negative helsekonsekvensene. Asbest som før 1980 ble brukt som isolasjon, viste seg å være kreftfremkallende.

Vi er bekymret over at vi bruker kjemikalier som kan være skadelige, og at dette først vil slå ut hos neste generasjon, sier Odland.

LES OGSÅ: Jenter vil ikke ha mensen

Vanskelig for barn. Leder i Landsgruppen av helsesøstre, Astrid Grydeland Ersvik, mener en tidlig pubertet kan være vanskelig for barn.

Det er en stor utfordring. Man forventer kanskje at man er like voksen i hodet som i kroppen, men det er man ikke. Det blir en konflikt. Man er jo barn fortsatt, sier hun.

Hun sier barn kommer tidligere i puberteten i takt med at med levestandarden øker. Forskjellen på å få menstruasjon for første gang når man er syv eller elleve år, er stor fordi man skiller seg ut, mener hun.

Anders Juul forsøker sammen med kolleger å forklare sammenhengen mellom kjemikalier og for tidlig pubertet. 2.000 barn deltar i forskningsprosjektet på Rigshospitalet i København.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter